Afbeelding

De bend to stop kun je heel mooi integreren in alledaagse handelingen"

Linda past zelf regelmatig de one rein stop, of de bend to stop zoals zij het noemt, toe bij haar paarden Lacos en Amarok. Niet zozeer als noodrem maar meer om ze te laten ontspannen op de momenten dat ze voelt dat ze spanning opbouwen. “Ik gebruik de bend to stop met de bedoeling dat het paard zijn eigen ‘stop’ gaat vinden, zichzelf kalmeert en zijn ‘worry cup’ leegt.

Tekst: Suzanne van Gaale | Foto: privébezit

"Bij mijn paard Lacos gebruik ik de bend to stop vrij regelmatig", vertelt Linda. "Hij heeft de neiging om rennerig te worden als hij gespannen raakt. Zodra ik voel dat dit gebeurt, laat ik hem rustig inbuigen en achter overstappen zodat hij zich weer ontspant en zijn aandacht bij mij is. Eén keer heb ik de stop moeten inzetten als noodrem in volle galop op een breed zandpad. Omdat ik de bend to stop al zo vaak geoefend had, hoefde ik slechts lichte stelling op de teugel te vragen. Dat was voor hem al voldoende om in te buigen. Als extra ‘release’ stap ik ook af op dat soort momenten. Voor een paard is dit een extra beloning. Dat mag best, je hoeft zeker niet op je paard te blijven zitten. Even een stukje samen lopen en er verderop weer opstappen, is voor paard en ruiter vaak juist heel fijn."

"Eén keer heb ik de stop moeten inzetten als noodrem in volle galop op een breed zandpad"


Meer dan een noodrem

Het kunnen sturen van de achterhand van je paard heeft volgens Linda dan ook meerdere voordelen. "Je wordt niet geraakt bij een trap als je paard met de achterhand van je wegdraait. Je haalt de voorwaartse snelheid uit een plotselinge sprint. En door je paard ‘pootje over’ te laten stappen met de achterbenen wordt er een kalmerend signaal naar de hersenen gestuurd."

Zo min mogelijk hulpen, zo veel mogelijk reactie

Linda is er groot voorstander van om met zo min mogelijk hulpen, zo veel mogelijk reactie te krijgen van je paard. "Soms pikken paarden iets heel snel op, andere keren duurt het veel langer. In alle gevallen geldt dat hoe preciezer jij als ruiter bent met je hulpen, maar vooral ook met het loslaten van de druk, hoe sneller je paard zal leren. Je kunt de bend to stop het beste eerst vanaf de grond oefenen, zodat je weet wat jij fysiek moet doen voordat je het bij je paard toepast. Zelf voer ik de bend to stop als volgt uit: Ik buig mijn hoofd en bovenlijf zijwaarts in de richting van de achterhand. Ik stap richting de achterhand, zwiep met het uiteinde van de leidlijn in de richting van de achterhand terwijl ik blijf lopen. Het paard heeft de keuze om weg te lopen van de leidlijn die al zwiepend op zijn achterhand afkomt of te blijven staan en een klets op zijn billen te krijgen. Let wel op: bij het gebruik van opbouwende hulpen is het belangrijk dat je blijft vragen totdat je reactie krijgt. Anders leer je jouw paard dat het juist de bedoeling is om stil te blijven staan als je met een zwiepende leidlijn op hem afkomt. Sommige paarden lopen nog tien rondjes om je heen, dat is geen probleem. Er komt een moment dat je paard zijn eigen stop vindt en de focus op jou heeft. Dat is mooi!"

Tips bij het oefenen

Tip van Linda: "Als je paard de bend to stop netjes uitvoert, geef dan zelf het goede voorbeeld door ook in rust te staan. Lekker ontspannen, door je heup zakken, goed ademhalen en doen alsof je gaapt. Even lekker samen niets doen en ontspannen. Zodra je paard gaat likken en kauwen of zelfs gapen, stop je de training." En een tweede tip van Linda: "De bend to stop kun je heel mooi integreren in alledaagse handelingen. Bijvoorbeeld tijdens het poetsen van je paard of wanneer je hem door een hek leidt. In de loop van de tijd gaat je paard het buigen van de hals steeds sneller associëren met ontspanning. Door dit regelmatig te oefenen heb je op den duur ook een noodrem als je paard in paniek raakt." P


Over Linda Hofman

Linda helpt angstige ruiters weer met plezier te rijden middels haar training Plezier & Ontspanning met je paard. "Het is mijn visie dat we een paard pas kunnen trainen als we voldaan hebben aan de basisbehoefte van het wezen paard. Pas als er ontspanning en vertrouwen is in de basisbehoeftes, kunnen amazone en paard leren samenwerken."