Afbeelding

Blokkadevrij

Blokkadevrij Trainen is voor mij echt een kernbegrip! Stel je voor dat je paard geen fysieke blokkades heeft, vrij kan bewegen en heel zijn lichaam optimaal kan gebruiken. Dat hij zo losjes en in balans loopt dat het voelt alsof hij als een rivier onder je door stroomt. Dat is fijn om te rijden en geeft de kijker (de jury ...) ook een goed gevoel. 

Meer dan alleen het lichaam

In de dressuurtraining willen we allemaal graag een blokkadevrij paard, maar zoals we bij het woordje 'aardig' al zagen, gaat het om veel méér dan alleen zijn lichaam. Het gaat bij 'blokkadevrij' ook om mentaal en emotioneel open en blokkadevrij zijn. Emotioneel open betekent dat je paard zelfvertrouwen heeft, jou vertrouwt en daardoor ontspannen is en kan nadenken. Mentaal open is als jij en je paard elkaar goed begrijpen, van het lezen van elkaars lichaamstaal tot en met begrijpen van de kleinste hulpen.

Hoger niveau

Zeg nou zelf ... Wil jij als ruiter je niet ook blokkadevrij voelen in mind & body? Ik ontmoet regelmatig ruiters die bijvoorbeeld een pijnlijke schouder of arm hebben doordat er voortdurend weerstand is op één teugel. Als we dan het paard kunnen helpen om een betere balans te vinden, verdwijnt vaak ook de pijn van de ruiter. Of ken jij dat frustrerende gevoel van "Leert hij het nou nooit?". Als we de communicatie kunnen verbeteren, verdwijnt vaak ook de frustratie en gaat de deur weer open naar een hoger niveau.

basis

Blokkadevrij zijn is dus een belangrijke waarde van (en voor) duurzame dressuur. Je paard kan dan gemotiveerd, sterk, soepel en draagkrachtig worden. Het maakt jullie samen flexibel, stabiel en gezond. Het is de basis om in harmonie samen te werken en iets moois op te bouwen wat een leven lang meegaat.

Andere 'waardenwoorden' met de B

Bewegingsvrijheid, Betrouwbaar, Bitloos, Band, Balans, Belasting, Bodywork, Belonen, Buiging, Basis, Braaf, Bergop, Buitenrijden, Begrijpen, Bewustwording,  Blij, Bekwaam, Bloopers, Briljant, Beenzetting, Bevestigen, Behulpzaam, Buiging, Buigzaamheid, Beleefd, Beleving, Biomechanica