Afbeelding
Foto: Istockphoto/Josef Rudolf

Vraag

Ik heb een BWP-ruin van bijna 22 jaar. We rijden zes dagen één tot twee uur buiten in een rustig tempo en hij loopt een dag dertig minuten in de stapmolen. Mijn paard heeft last van stalbenen. Kan ik iets bij geven in het voer om dit te verminderen? Ik heb eens gelezen dat brandnetel zou helpen.
Frank Huygen

Antwoord

‘Stalbenen' zijn op het eerste oog vrij onschuldig. Er ligt echter een krachtige boodschap aan ten grondslag. Wanneer vocht zich onder het hartniveau ophoopt en lokaliseert in het bindweefsel van de benen kan er sprake zijn van een stagnerende doorstroming van de lichaamsappen (bloed, lymfevocht, urine, celvocht en ontlasting). Heel regelmatig is er sprake van een verstoorde zuur-basenverhouding (Ph) door chemische belasting, onder- of overdoseringen, zuurvormende voeding en externe milieufactoren. De stroming, vloeibaarheid en uitwisseling van stoffen, stagneert door voortzettende aanvoer van afvalstoffen. Cellen kunnen niet meer reageren, er ontstaat een lokale blokkade.
Bij oudere paarden kunnen slecht werkende kleppen van de aders in de benen meespelen, waardoor de afvoer van het bloed uit de onderste ledematen naar het hart niet optimaal verloopt. Het is aan te raden altijd eerst te denken in maatregelen in plaats van in middelen. Kijkend naar de informatie over het bewegingspatroon, dan heeft hij 12,5 uur per week ‘gecontroleerde' beweging. Heel goed is dat jullie samen in beweging zijn. Onbekend is verder de leefsituatie als we kijken naar de overige tijd. Van nature is de behoefte zo'n 16 uur beweging. Er valt wellicht winst te behalen door ‘vrije' beweging en activatie van bewegingspatronen middels uitdaging en afwisseling op de plek waar jouw paard zich het meeste begeeft. In de benen en ‘stappen zetten' geeft veerkracht en sterke benen. Beweging zorgt voor doorstroming.
Naast beweging geven voedende stoffen doorstroming. Geef jouw paard een keuze, laat hem zelf zijn remedies kiezen, buiten op ‘speurtocht' naar planten. Kan jouw paard niet naar de natuur, breng dan de natuur naar jouw paard. Met behulp van secundaire plant metabolieten en nutriënten kan jouw paard zelf zijn remedies kiezen en zijn zelf genezend vermogen activeren. Bewerkte voeders of mixen elimineer je.
Dit is hét seizoen van de plantenwortels. Alle waardevolle inhoudsstoffen worden in die wortels tijdens dit seizoen ‘bewaard'. Laat jouw paard zelf kiezen en doseren! Denk aan cichorei, pastinaak, gemberwortel, venkelknol en paardenbloemwortel en krachtige doorstromers als berkenblad, heermoes, ginkgo en wilgenbast. Voedende rozenbottelschillen, gerstegras, de smalle weegbree en paardenbloemblad. Denk ook aan natuurlijke eiwitbronnen en vetzuren. Zo vult hij tekorten aan, ondersteunt hij de functies van zijn organen en elimineert hij wat er niet thuishoort. P

Afbeelding
Afbeelding