Het gebruik van hulpteugels kan leiden tot extra spanning op het kaakgewricht
Het gebruik van hulpteugels kan leiden tot extra spanning op het kaakgewricht foto: Arnd Bronkhorst

Vastzittend tongbeen

Een onderbelicht probleem bij paarden is het zogenaamde vastzittende tongbeen of een asymmetrie daarin. Erica Reijerkerk van Paarden- en Revalidatiecentrum De Hofstede in Leusden legt uit: “De officiële naam voor het tongbeen is het Os Hyoid. Het is U-vormig en ligt tussen de kaken in. Het tongbeen draagt zorg voor ondersteuning van onder andere de onderkaak en de tong en staat in verbinding met de keelholte. Het speelt dus een belangrijke rol bij zowel het slikken als ademen."

Weerslag op bewegingsapparaat

"Aan de achterkant zijn twee lange spieren bevestigd, waarvan er één naar het borstbeen van het paard loopt (m. sternohyoideus) en de andere naar de schouder (m. omohyoideus). Problemen met het tongbeen kunnen weerslag op het bewegingsapparaat van het paard hebben. De spier verbonden met de schouder is met behulp van spieren en fascia verbonden met de achterhand, ook wel de ‘motor’ van het paard genoemd."

oorzaken

"Een van de oorzaken voor problemen vanuit het tongbeen is een teveel aan spanning in het kaakgewricht. Dit kan worden getriggerd door een niet passend bit, niet passend hoofdstel of zadel. Ook kunnen problemen met het gebit, door een asymmetrische manier van bewegen, leiden tot een ongelijke teugeldruk. Extra spanning wordt ook opgebouwd bij overmatige teugeldruk, gebruik van hulpteugels en ondeskundig beslaan of bekappen."

Hulp zoeken bij aanleuningsproblemen

In het verleden werd bij een gebitsbehandeling weleens te veel druk uitgeoefend bij de tong uit de mond halen. Voortschrijdend inzicht heeft ervoor gezorgd dat deze handeling nu met veel meer zorg wordt uitgevoerd. Omdat een vastzittend tongbeen er niet zomaar ineens is, maar vaak langzamerhand ontstaat, is het belangrijk om bij aanleuningsproblemen de oorzaak op te zoeken en problemen met het tongbeen mee te nemen in de mogelijkheden. De meeste paardenklinieken hebben een scala aan kennis en deskundigen op verschillende gebieden in huis met betrekking tot trainings- en bewegingsproblemen. Blijf daarom zeker niet doortobben met ernstige aanleuningsproblemen, maar zoek hulp!” P