Afbeelding

“Ze is een best pèrdje”

Bijna 119 jaren tellen ze samen, de 86-jarige Marinus de Louw en zijn bijna 33-jarige merrie Iris. Of er een combinatie is in Nederland en België die nog ouder is, vroeg zijn schoondochter Bregje Swanenberg zich af. Correctie: of er nog een ríjdend duo is dat meer jaren telt! Want Marinus en Iris maken nog elke week een ritje samen.

Marinus en zijn vrouw Corry uit het Brabantse Gerwen kochten Iris toen zij twaalf was. “Ze was van een mevrouw die er Z2-dressuur mee gereden had. Zij zocht op dat moment een goed nieuw tehuis voor de merrie. Ze was een braaf en lief paard, en ook nog eens een hele beste, want ze was een Stermerrie”, aldus een trotse Marinus. De sportcarrière van Iris werd niet voortgezet. “Vanaf mijn veertiende heb ik met paarden te maken gehad; eerst om mee te werken op het land en later om er op te gaan zitten. Maar wedstrijden, daar had ik niks mee. Ik ga liever lekker het bos in, dat kan hier heel mooi.”

Het boerenbedrijf is inmiddels overgenomen door zoon René. Marinus woont wel vlakbij de boerderij en gaat er nog dagelijks naar toe. Om te helpen en om Iris te verzorgen en naar het weiland te brengen. De oude dame staat nog gewoon in de stal waar ze meer dan twee decennia geleden haar plek vond. "Elke morgen als ik binnenkom, hinnikt ze”, vertelt Marinus. "Ze weet precies wie er aan komt. En ze weet ook dat ze wat lekkers van me krijgt.” Gek op aandacht is de oude dame altijd geweest en nog steeds. "En als opa haar niet genoeg knuffelt, zorgen de kleindochters Suze en Mirke - ook echte paardenmeisjes - daar wel voor”, aldus Bregje.

Een chique opstapkrukje is niks voor Marinus. "Er is een elektriciteitskastje voor de boerderij; daar klimt hij op. Iris wordt ernaast geparkeerd en zo stapt hij in het zadel”, legt Bregje uit. "Als ik er onderweg af moet om te gaan plassen, zoek ik daarna een boomstronk”, vult Marinus aan. "We stappen flink door en soms doen we een drafje. We passen een beetje op elkaar.” In het bos genieten paard en ruiter allebei. "Vanaf het begin was Iris een best pèrdje om op te rijden; ze was snel, maar heeft nog nooit raar gedaan”, vertelt Marinus. Bregje: "Iris is een heldere merrie. Ze loopt nog altijd graag en een beetje beweging is goed voor haar. Soms gaat Mirke mee op haar Dempsy. Iris laat de veel vlottere pony liever niet voorop lopen … en opa is dan de koning te rijk. Eén keer per jaar moet er een foto genomen worden als die twee op pad gaan.” P

Afbeelding