Afbeelding
Foto: IStock

Vragen aan PaardenPunt Vlaanderen

Wat te doen bij onenigheid over de eigendom van een paard?


Een belangrijk misverstand is dat de registratie in de centrale gegevensbank of bij een stamboek door nogal wat mensen beschouwd wordt als een sluitend bewijs van eigendom. Om geschillen te vermijden, en ook om bij tweedracht uw stelling te bewijzen, doet u er goed aan om bij transacties over een paard de gemaakte afspraken altijd in een geschreven overeenkomst vast te leggen. 

In der minne

We adviseren altijd om te proberen geschillen in der minne te regelen, dus zonder juridische strijd. Daarbij kan een oproeping in verzoening voor de rechtbank soms helpen. Dat is kosteloos. Men kan ook beroep doen op de hulp van een bemiddelaar, zoals de geschillencommissie van PaardenPunt Vlaanderen.

Misdrijf

Wanneer er sprake is van een misdrijf, bijvoorbeeld diefstal, dan kunt u een klacht indienen bij de politie. Veel van die dossiers worden echter geseponeerd, behalve wanneer de klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd wordt bij de onderzoeksrechter. Dan komt het dossier altijd voor de raadkamer. Hier zal worden geoordeeld of er voldoende aanwijzingen van schuld zijn om de zaak naar de strafrechtbank te verwijzen.

Rechtbank

Wanneer men er onderling niet uit raakt, is de rechtbank de enige bevoegde instantie voor het beslechten van eigendomsgeschillen. De rechter zal beslissen op basis van het voorgelegde dossier. Vandaar het belang van schriftelijke bewijzen. Gerechtelijke procedures kosten veel tijd en geld en kunnen dan ook het beste worden vermeden. In procedures doet men het beste een beroep op een gespecialiseerd advocaat. 

Voor verdere vragen kun je contact opnemen met PaardenPunt Vlaanderen. P

Afbeelding