Afbeelding
Foto: WiebkeArt - Arnd.nl

Zwemmen voor paarden

Meer en meer zien we in de praktijk dat mensen die professioneel met paardensport bezig zijn, hun paarden onder deskundige begeleiding laten zwemmen. Wat zijn de voordelen van zwemmen en waarom is het zo effectief en goed voor paarden? Equine Bodyworker Delphine Vandersarre legt het uit.

Tekst: Delphine Vandersarre | Foto's: Arnd.nl, Paardentherapeuten.be

Het zwembad geeft paarden vrijwel 100 % drijfvermogen. Hierdoor vermindert de belasting van de ledematen, verbetert het bewegingsbereik in de gewrichten, verhoogt het cardiovasculaire en respiratoire uithoudingsvermogen en vermindert zwelling van de distale ledematen en oedeem. Een hoog niveau van fysiologische conditie is essentieel als je topprestaties van je paard verwacht.

 Zwemmen als conditietraining

Een fit paard heeft minder kans op blessures en meer kans op succes. Om fit te worden, moeten alle fysieke componenten van het paard worden aangepakt: inclusief ademhaling, bloedsomloop, spieren en pezen, ligamenten en botten. Omdat zwemmen een paard in een bijna volledig gewichtloze toestand brengt, is het uitstekend geschikt om beschreven componenten te trainen. Zwemmen kan aanvullend gebruikt worden, naast het bereden werk. Het kalmeert degenen die zich vervelen vanwege de herhaling van het dagelijkse trainingsregime en geeft hen de mogelijkheid om vrij te bewegen in een levendige omgeving. Zwemmen stelt het paard in staat om een sterk hart en longen op te bouwen, zonder de opwaartse schokkende krachten die worden uitgeoefend op zachte weefsels, botten en gewrichten tijdens het trainen op de traditionele manier. Een paard dat in een zwembad wordt getraind, zal veel sneller spierkracht, tonus en uithoudingsvermogen ontwikkelen dan een paard dat alleen op de grond werkt. Dit komt deels omdat de waterweerstand groter is dan de luchtweerstand. 

Zwemmen als revalidatie

Zwemmen is ook uitstekend geschikt voor het revalideren van paarden na een blessure, vooral voor pees - en bandblessures, waarbij het drijfvermogen de kans op nieuw letsel drastisch vermindert. Wanneer een paard geblesseerd is, heeft dit een enorme impact op de dagelijkse routine. Weinig of geen paddocktijd, eindeloze staltijd en alleen aan de hand lopen maken een paardenleven erg snel saai. Zwemmen is een geweldige manier voor het paard om toch te oefenen en tegelijkertijd stoom af te blazen, waarbij het zowel mentaal als fysiek kan ontspannen en op zijn eigen tijd weer gezond kan worden! Zwemmen helpt je paard om sneller en met minder stress te herstellen. 

Zwemmen goed voor spieren en pezen

Hoe kan een typische trainingsroutine, dus het bereden werk, met zwemmen vergeleken worden? Een typische trainingsroutine voor paarden zorgt ervoor dat ze slechts 60 % tot 70 % van hun maximale spierlengte gebruiken. Herhaalde trainingen waarbij de spieren niet volledig kunnen verlengen, kunnen contracturen, spasmen en algemene stijfheid veroorzaken. Wanneer een paard zwemt, neemt de lengte van de pas toe om zijn lichaam drijvend te houden. Deze verlenging van de pas in het water zorgt voor langere spieren. Dus door te zwemmen, strekken de spieren van het paard zich vrij en verder uit, waardoor het bewegingsbereik van zijn ledematen wordt vergroot, spiercontracturen en spasmen worden voorkomen en tegelijkertijd spiersymmetrie, flexibiliteit en kernbalans worden bevorderd. Zwemmen is ook de perfecte manier om een paard te helpen herstellen van peesblessures. Het helpt niet alleen om de spierspanning en flexibiliteit van het paard te behouden, maar het geeft de beschadigde structuur ook de kans om te genezen. 

Gezond voor lichaam én geest

Tijdens een traditionele revalidatie mogen paarden die herstellen van een blessure hun boxen meestal alleen verlaten voor korte perioden van aan de hand lopen. Hierdoor is het paard voornamelijk beperkt tot de stal, waardoor het spiertonus verliest en vaak ongewenste ondeugden en mentale problemen ontwikkelt. Paarden hebben beweging en stimulatie nodig voor de gezondheid van lichaam en geest. Zwemmen is een geweldige manier om het paard die benodigde stimulatie te geven, waarbij hij ondertussen gecontroleerd stoom af kan blazen.


Lonende ervaring

In ons centrum erkennen we de noodzaak van zowel de fysieke als holistische ontwikkeling als het gaat om paarden. Door middel van deskundige zwemsessies en unieke energetische behandelingen kunnen we paarden helpen om efficiënter kracht en tonus op te bouwen, hun risico op blessures te verminderen en indrukwekkende resultaten te laten zien. Elke dag de verbeteringen in de paarden te zien is een lonende ervaring! P

Delphine Vandersarre
'Baantjes trekken' bij Hof ter Biezen: goed voor lichaam én geest!
Een paard wordt het zwembad uit geleid na een zwemsessie
Afbeelding