Afbeelding
Foto: Cavalluna

Minoek van Serveen

Op een prachtige Friese hengst galoppeert ze door de piste. Ze draagt een mysterieus masker, een zwarte cape wappert achter haar aan. Minoek van Serveen uit het Noordhollandse De Kwakel treedt al jarenlang op bij Cavalluna. Momenteel maakt ze deel uit van team Filipe Fernandes Farias Banha, de Portugese Grand Prix-ruiter die met Friese paarden werkt. Ze reist van optreden naar optreden in heel Europa en heeft een druk leven, maar maakt graag tijd vrij voor een praatje met Bit & Cap.


Dat moet een droombaan zijn: optreden met mooie paarden en gave kostuums, met duizenden ogen op je gericht!

Het is ook geweldig om zo in de spotlights te staan. De shows zijn ongelooflijk en daar mag ik dan aan meedoen! Maar het is ook vooral heel hard werken. Het trainen, paarden verzorgen en vooral het vele reizen kosten heel veel tijd en energie. We reizen zo’n 800 kilometer per week; telkens is het weer de vrachtwagens laden met alle spullen en paarden, een hele klus. Dus een droombaan, 'ja' en 'nee'! Je moet niet bang zijn om lange dagen te maken.

Hoe kom je bij een internationale show als Cavalluna terecht?

Ik kom uit een paardenfamilie; mijn moeder is instructrice op een manege en daar ben ik opgegroeid. Ik was een echt dressuurmeisje, maar ging op mijn achttiende werken als model. Na een paar jaar begon ik toch de paarden te missen en toen kwam het net zo uit dat ze bij de show van Apassionata iemand zochten voor de show met een Shire. Twee jaar lang werkte ik voor Cavalia en stap daar nog in wanneer het nodig is. Filipe zocht voor dit seizoen iemand en zo ben ik in zijn team gerold, wat heel goed bevalt.

Filipe is de Friezenman van Cavalluna. Had je eerder met Friese paarden gewerkt?

Nee, nog nooit! Ik had met KWPN’ers gereden, Lipizzaners, PRE’s en dus ook met een Shire. Eerlijk gezegd had ik niets met Friezen; in mijn ogen waren dat altijd nogal trage en lompe paarden. Alleen maar geschikt om een kar mee te trekken. Maar ik heb inmiddels enorm veel respect voor het ras gekregen. Ze staan dicht bij de warmbloed, willen ontzettend graag werken en doen altijd hun best voor je. Daarnaast zijn ‘onze’ Friese paarden zonder uitzondering superlief en mensgericht. Spaanse paarden en Lipizzaners blijven bij mij favoriet, maar ik ben zeker ook fan van het Friese paard geworden.

En ze maken wel indruk in de piste! 

Zeker weten, met hun mooie gangen en wapperende manen! Er komt wel wat binnen. We wassen de paarden - en dus ook de manen - overigens elke twee weken, zodat ze glanzen als een spiegel.

Heb je een ‘eigen’ paard in de show?

Dat is de zestienjarige Wietse B., de enige hengst van Filipe tussen alle ruinen. Hij is mega knap en heeft hele lange manen. Tijdens onze eerste act laten we hogere dressuuroefeningen zoals piaffe, passage, wissels en pirouettes zien. De tweede keer dat we in actie komen in de show doen we onder andere de Spaanse pas. Die is niet moeilijk aan te leren, maar ziet er wel altijd heel imponerend uit. Ik weet zeker dat Wietse B. geniet van alle aandacht van het publiek; hij is altijd heel koel, maar als hij alle ogen op zich gericht weet, gaat hij ‘aan’ en maakt hij zich nog eens extra mooi en groot! P

Cavalluna's ‘Secret of Eternity' is op 25 en 26 maart te zien in Antwerpen Sportpaleis. Optredens in Rotterdam Ahoy staan voor 10 en 11 juni op de kalender.