Afbeelding
IMADIA.NL

Tips voor een geweldige (en veilige) strandrit!

Fun Recreatie

Als lezer van Bit & Cap hoeven we je niet uit te leggen dat een keer in een ander omgeving rijden met je paard onwijs leuk is. Dat bleek wel uit de uitkomsten van de enquête die we in het decembernummer hadden uitgezet. Deze keer zoomen we in op rijden op het strand.

Het strand is toch net even iets anders dan een buitenrit in een natuurgebied. Daarom is het goed om je van tevoren goed voor te bereiden. Met deze tips haal je het beste uit je strandrit.

Neem een buitenrijmaatje mee

Paarden zijn kuddedieren en kunnen vaak nerveus worden in onbekende situaties, een ander paard kan veel steun geven. Probeer mee te gaan met iemand die een paard heeft dat al bekend is met de bezienswaardigheden, geuren en geluiden van de kust. Op die manier voelen jullie je allebei zelfverzekerder en is de kans groter dat je van de nieuwe ervaring kunt genieten. 

Ook al is je paard normaalgesproken altijd de rust zelve, op het strand kunnen sommige paarden ineens heel anders reageren dan je van ze gewend bent. En natuurlijk is het vanuit het oogpunt van veiligheid altijd goed als je gezelschap hebt, want een ervaren helper kan een groot verschil maken als er iets gebeurt.


Op het strand

Wees op je hoede voor snellere gangen. Zorg ervoor dat je paard met een groep op pad kan en samen kan galopperen zonder dat het een race wordt. Controle verliezen is gevaarlijk op een strand. Ga dus pas in een hoger tempo rijden als je het gevoel hebt dat je paard het allemaal wel prima vindt op dat hele brede zandpad met die enorme plas bewegend water ernaast. 

Vreemde ‘obstakels’

Laat je paard vooraf wennen aan vreemde obstakels. Naast honden en wandelaars heb je te maken met surfplanken, vliegers, kinderwagens, paraplu’s en zelfs zandkastelen (en -kuilen). Mede-strandgebruikers vinden het meestal mooi om paarden te zien rijden of in de branding te zien spetteren, maar kunnen onvoorspelbaar zijn in hun reacties. Wees dus waakzaam op je strandrit, maar vooral: geniet ervan!

Welk type buitenrijder ben jij?

• 80% maakt 1 keer per week of vaker een buitenrit.
• 70% is heel tevreden met zijn eigen uitrijgebied.
• 60% vindt het daarnaast ook leuk om nieuwe gebieden te ontdekken. Bos- en heidegebied is daarbij favoriet.
• 50% ervaart weleens belemmeringen om buiten te gaan rijden.
• 10% zou wel op buitenrit willen, maar ervaart een belemmering door trailerlaadproblemen. Ook 10% heeft de angst om te verdwalen of durft niet alleen naar buiten én heeft geen vast rijmaatje
• 8% voelt zich onzeker over de eigen rijvaardigheid buiten, hetzelfde percentage is bang om onderweg eraf te moeten en niet meer op te kunnen stijgen, eenzelfde aantal heeft een paard dat nog niet verkeersmak is.

Extra strandtips

• Hou rekening met de getijden: bij eb heb je meer ruimte op het strand en is de ondergrond steviger.
• Waar en wanneer je met je paard het strand op mag verschilt per gemeente.
• Let op honden, die willen nog weleens enthousiast met je mee gaan rennen en vergeten dan rekening te houden met de bewegende benen van een paard. Ook al is je paard gewend aan honden, ga terug in tempo en wacht tot de hond weer onder appel is van zijn baas.
• Je kunt ook eerst een keer mee gaan op strandrit met een manege waarvan de paarden gewend zijn aan strandritten.

Afbeelding