Afbeelding

Goed geoefend op stap? Doe de TREC-cursus en leer meer!

Training Recreatie TREC

Wil jij de samenwerking met jouw paard verbeteren en houd je van buitenrijden? TREC is een van oorsprong Franse vorm van paardensport die ruiter en paard tijdens een trektocht test op hun bekwaamheid, en kan de ideale aanvulling zijn op jouw dagelijkse training met je paard!

Bij TREC ligt de nadruk op plezier en de samenwerking tussen mens en paard in de natuur. Deze discipline richt zich op alle ruiters met alle rassen paarden of pony’s. TREC kan in Nederland zowel recreatief als in wedstrijdverband worden beoefend.

TREC, gewoon thuis!

Wil je beginnen met TREC, maar wil of kun je (nog) niet naar lessen, workshops of wedstrijden? Ga dan gewoon lekker thuis aan de slag! Met een beetje creativiteit en wat spullen die op de meeste stallen wel aanwezig zijn, kom je een heel eind. 

De poort

Een leuke oefening, die heel goed van pas kan komen tijdens een buitenrit, is ‘de poort’. Het kan voorkomen dat je onderweg eens af moet stappen om door een hek te gaan. Soms is het mogelijk om te blijven zitten. In beide gevallen is het van belang dat je het hek veilig kunt bedienen en deze niet tegen je paard aan komt. Deze oefening bereidt jou en je paard hierop voor en voorkomt onveilige situaties.

Zo ga je te werk

Het ‘basisingrediënt’ voor een DIY- poort bestaat uit twee springstaanders. Hiertussen ga je een ‘hek’ maken. Dit kan heel simpel met een longeerlijn of – voor de echte doe-het-zelvers onder ons – met houten planken of  pvc pijpen (drie stuks) en verbindingsstukjes. Je kunt evt. een voerschep over één van de staanders zetten om het ‘hek’ aan vast te maken. De uitdaging is om, eerst aan de hand en later onder het zadel, het paard door de poort heen te leiden en de poort weer te sluiten.

Rust en vertrouwen

Bij deze oefening gaat het om rust en vertrouwen. Leer je paard dat het niet eng is om vlak langs te poort te gaan staan. Veel paarden vinden het spannend om dicht tegen de poort aan te gaan staan, of deinzen terug als de poort gaat bewegen. Het is dus de moeite waard om dit te oefenen. Laat je paard wennen aan de beweging van de poort. Las ook een rustmoment in als je paard het erg spannend vindt. Wanneer dit goed gaat kan je de poort rustig openen en hier doorheen gaan. Vraag eventueel hulp om de poort vast te pakken als jouw paard dit spannend vindt. 

Gehoorzaam en voorwaarts

Als deze oefening aan de hand goed gaat, kan je deze onder de man verder oefenen. Bij het openen en sluiten van de poort is het belangrijk dat de ruiter de poort vast blijft houden. Daarbij moet het paard gehoorzaam en voorwaarts zijn. Twee dingen die altijd nuttig zijn bij het buitenrijden, ook als je helemaal geen hek tegenkomt! P

Bit & Cap samen met buitenrijden.nl

Lijkt het jou leuk om op deze afwisselende en avontuurlijke manier aan de slag te gaan met jouw paard? Volg dan de nieuwe onlinecursus Avontuurlijk buitenrijden - trainen voor TREC van Buitenrijden.nl en TREC-club Nederland. De cursus bestaat uit interactief lesmateriaal, zoals video’s, foto’s en oefenquizzes. Voor slechts €24,50 kan jij direct aan de slag! KNHS-leden ontvangen 25% korting.

onlinecursus - voor in kader
Afbeelding