Afbeelding

Nina Tuovinen

Kunst verbindt, inspireert en ontroert. Kunst curator Joyce Ter Horst van Paard Verzameld is gespecialiseerd in hippische kunst en introduceert in de rubriek ‘Paard & Kunst’ iedere keer een bijzondere kunstenaar. Dit keer staan drie favoriete werken van de Finse kunstenares Nina Tuovinen centraal.

Nina Tuovinen (1977) is gevestigd in Helsinki, Finland, waar zij fulltime werkt als kunstenaar in haar eigen atelier. Nina’s stijl typeert zich door het gebruikt van een vrijwel monochroom palet en weinig streken op het doek. Het zijn dromerige scènes die haar liefde voor paarden goed weten te vangen. 

Het roer om

‘Als kind werd ik aangemoedigd om te tekenen en te schilderen, vooral door mijn moeder, die in haar vrije tijd aquarellist was. Paarden waren mijn favoriete onderwerpen. Ik hield ervan hoe vriendelijkheid en kracht in hen samenkwamen. Na mijn studie wiskunde en computerwetenschappen vond ik een baan in de IT. Maar mijn liefde voor tekenen bleef kriebelen. Toen ik gevraagd werd om in opdracht een schilderij te maken, gooide ik het roer om. Ik werd toegelaten tot de kunstacademie van Pekka Halonen in Helsinki en besloot de IT-business achter me te laten om me volledig te focussen op mijn kunst.
En daar heb ik tot de dag van vandaag geen spijt van gehad!’