Afbeelding
Foto: Plonie Janssen

De liefde begon met Faith

Zeven jaar geleden, toen Tamar Pietersma zestien jaar was, verruilde ze haar Gelderse woonplaats voor het Belgische Sterksel om te gaan werken bij een pensionstalling voor westernpaarden. Op die stal stond Faith, een Quarter horse.


Natuurlijk hoorde bij dat paard een eigenaar; de Belgische Niels Martens. Hij was destijds 23. Als we haar vragen of er sprake was van liefde op het eerste gezicht, hoeft Tamar niet lang na te denken over het antwoord. Nee dus. Tamar en Niels hadden geen hekel aan elkaar, maar er was gewoon niks tussen die twee. 

Hagelbui

Totdat er iets meer dan vier jaar geleden een gigantische hagelbui over het gebied trok. Niels kreeg sympathie voor de doodvermoeide jongedame die de natte stallen stond te mesten om de paarden weer een veilig onderkomen te geven. Tamar: “Voor mij was het paard voor en paard na. Ik liep met een bord voor m’n hoofd, was helemaal niet bezig met jongens of mannen. Totdat ik voor zijn paard Faith ging zorgen. Faith was geweldig, zij heeft Niels en mij letterlijk bij elkaar gebracht. Na een tijdje om elkaar heen draaien kwam het allemaal goed, want inmiddels zijn we zes jaar samen.” 

Vertrouwen

Niels en Tamar streken neer in het Belgische Neerpelt. Ze hebben nog steeds drie paarden aan huis. Als we haar vragen of er ook nadelen zijn aan het hebben van een relatie met een collega-paardengek, zegt ze. “Weinig, maar ze zijn er wel. Dat de een vindt dat er te veel stro in de boxen ligt, en de ander zegt dat ze dat zelf kan beslissen. Dat de een de ander wil helpen met rijden, en dat ze dan zegt dat ze het zelf wel kan. Maar het belangrijkste is dat je elkaar de ruimte geeft en vooral: vertrouwen.” Heel recent, op 3 oktober 2022, moesten Tamar en Niels afscheid nemen van Faith. “Dat was vreselijk, we missen haar elke dag. Faith was een geweldig paard. Ik gaf Niels een armbandje waarop staat: ‘Faith is where the love began’. Dat klopt, aan alle kanten.” P

Afbeelding