Afbeelding

Liefde heeft vele gezichten …

… en natuurlijk is vriendschap ook een vorm van liefde. Hanne Dirven stuurde deze foto, gemaakt op de dag waarop haar vriendinnengroep ‘de Mutsen’ hun ‘liefde’ bezegelden. Ze vertelt: “Wij hebben alle acht de liefde voor onze paarden en ook voor onze levenspartners, maar vorig jaar hebben we onze vriendschap bezegeld met een ‘huwelijk’.”

Hanne legt uit dat de Mutsen elkaar twintig jaar geleden leerden kennen, via het paardrijden, bij de Enclaveruiters in Baarle-Nassau. “We hadden les van instructrice Mieke, zij behoort ook tot het groepje. Door andere leden van de rijvereniging werden wij ‘Mutsen’ genoemd – ze bedoelden het leuk hoor –, daarom hebben we deze naam ook gehouden.”

Bruidsbeleving

De meeste Mutsen rijden nog steeds paard en ze genieten – op z’n tijd – van het leven. Samen ondernemen ze leuke dingen en elk jaar organiseert een andere muts het jaarlijkse Mutsenuitje, in de vorm van een dagje- en af en toe een reisje weg. Vorig jaar, met corona, kon hun geplande weekend naar Sevilla niet doorgaan, dus werd het een weekendje Den Bosch, inclusief ‘bruidsbeleving’. Hanne: “Heerlijk met zijn allen jurken passen en op de foto. Er hoorde ook een trouwkaart bij, (nep)ringen, bruidsboeketje en uiteraard ons huwelijksreisje in de vorm van een weekendje weg, want dat moest natuurlijk wel gevierd worden. We hebben een rondvaart door Den Bosch gemaakt, in een hotel geslapen en natuurlijk gingen we na het trouwen met zijn achten Den Bosch onveilig maken. Die avond, tijdens het stappen, hebben we heel wat keren verteld: ‘We zijn gisteren getrouwd’, om vervolgens uit te leggen dat we echt niet met zijn achten lesbisch zijn.”

Nummer één gespreksonderwerp

Dit jaar vierden de Mutsen hun eenjarig huwelijk met een weekendje Sevilla. Als we haar vragen hoe het komt dat ‘t zo ontzettend goed klikt tussen alle acht mutsen, vertelt Hanne: “Door de paarden. Dat is ons nummer één gespreksonderwerp. Er zijn Mutsen bij die kinderen hebben, maar daar hebben we het bijna nooit over. Als wij bij elkaar zijn, gaat het altijd over paarden.”