Afbeelding

Ik ben al klaar voor jou, ik ga Jan bellen”

Gea (63) en Jan (80) leerden elkaar twee jaar geleden kennen via de datingsite Paard & Partner (zie kader). Jan is – samen met zijn zoon – eigenaar van manege, herberg en natuurpoort ‘Van Loon’ in Loon op Zand.

Jan zit al zijn hele leven ‘in de paarden’; zijn bedrijf bestaat meer dan vijftig jaar. Gea was – voordat ze Jan ontmoette – niet echt een paardenmeisje, maar dat is inmiddels behoorlijk aan het veranderen. Ze vertelt hoe dat zo kwam: “Het grappige is dat ik niet eens ingeschreven stond bij Paard & Partner. Ik had – na best wat aarzeling – net de knop omgezet en me ingeschreven bij Matchmaker Brabant, het andere datingbureau van Ilse Jespers. Ik ben twee keer weduwe geworden, het was best een stap om weer op zoek te gaan naar een partner. Maar ik had bij Ilse een goed gevoel. Dat bleek terecht: ze kwam bij mij langs en zei: ‘Ik ben eigenlijk al klaar voor jou, ik ga Jan bellen’.”

Gea wist toen nog niet wie Jan was, maar met Ilses mensenkennis blijkt niks mis te zijn. Gea: “Jan was ingeschreven bij Paard & Partner. Ilse las onze profielen en dacht dat het zou klikken. Dat had ze goed gezien. We hebben elkaar gebeld, en de volgende dag kwam Jan bij me langs. Diezelfde week nog ging ik bij hem op de koffie. Ik was onder de indruk van zijn bedrijf, voelde me er gelijk thuis en nu ben ik eigenlijk elk weekend daar.”

Zocht er iemand bewijs dat paardrijden je vitaal houdt? Kijk dan even naar de foto op de bladzijde hiernaast. Jan van Loon – die bijna zijn hele leven manege-instructeur was – rijdt nog elke dag paard. “Er zijn dagen bij dat ik vier uur in het zadel zit”, lacht hij. “Ik ga regelmatig nog te paard de Loonse en Drunense Duinen in, daar kan ik nog steeds van genieten.” Jan vertelt dat Gea, die een baan in de zorg heeft, ook begonnen is met paardrijden. Maar nadat ze laatst een val maakte, is ze daar even mee gestopt. “Ik vond het beter dat ze even een pauze nam, maar als het aan haar lag, was ze alweer begonnen.” “Dat ga ik ook doen hoor”, lacht Gea. “Binnenkort stap ik er weer op!” P

Paard & Partner

Ilse Jespers is de dochter van de bekende paardenman Frenk Jespers. Vader Frenk heeft een dressuurstal en traint een aantal topruiters en paarden. In Ilses leven was de factor ‘paard’ altijd prominent aanwezig. “Bij ons in de familie was alles ‘paard’, lacht ze. “Mijn opa, mijn vader, mijn oom, nichtje: iedereen was ermee besmet. Ik zag om me heen dat veel paardenmensen ook een relatie zochten – en vaak vonden – met iemand die in de paarden zat. Niet dat die partner per se beroepsmatig met paarden bezig moest zijn, maar toch op zijn minst als hobby. Omdat het nu eenmaal zo is dat paardenmensen veel tijd en geld in hun passie steken. Dan is het fijn om een partner te hebben die dat begrijpt. Dat wist ik al, ook toen ik datingbureau Matchmaker Brabant begon. Voor Vereniging Eigen paard, waar ik bestuurslid van ben, organiseerde jaren geleden ‘horse dating’, een evenement om verkopers en kopers van paarden bij elkaar te brengen. Veel mensen dachten dat dat een datingbureau voor paardenmensen was, en zo kwam ik op het idee voor Paard & Partner: een datingbureau speciaal voor paardenmensen. Paard & Partner bestaat nu ruim vier jaar en het gaat hartstikke goed. Steeds meer mensen die op zoek zijn naar een partner in de paarden weten ons, maar veel beter nog: elkaar, te vinden.”