Afbeelding
Foto: DigiShots

"Op de juiste manier trainen belangrijker dan de jury imponeren"

Als jong meisje al wilde Karlijn Geelkerken bij Rien van der Schaft lessen. “Hij is fanatiek, maar heel eerlijk naar de paarden toe, en hij kijkt naar wat elk paard en elke ruiter nodig heeft. Hoewel ik toen nog bij de pony’s reed, wist ik al dat ik vooral heel graag goed wilde leren paardrijden. De rozetten en bekers hebben me nooit geïnteresseerd.”

Tekst: Christine Dijk | Foto: Digishots

Toch timmert de 26-jarige amazone aardig aan de weg op hoog niveau. “We moesten er bijna anderhalf uur voor reizen, maar ik vond het geweldig dat ik ‘eindelijk’ bij Rien mocht rijden. Ik had het geluk dat ik geen slechte gewoontes hoefde af te leren, omdat ik nog maar weinig aangeleerd had. Het eerste wat ik van Rien leerde, is dat je je geen zorgen moet maken om het ‘model’ waarin je pony of paard loopt. Die mooie dressuurhouding - rechtop, met het gewicht op het achterbeen - ontstaat vanzelf als je maar rechtuit naar twee teugels blijft rijden.”

Vertrouwen

Haar toppaard Ecuador VD kwam als trainingspaard bij Karlijn op stal toen hij bijna vijf jaar was. “Hij was zadelmak, maar meer ook niet. Toen ik hem voor het eerst meenam naar Rien, wilde hij alleen maar zo hard mogelijk door de bak galopperen. ‘Daar moeten we nog een beetje aan werken’, zei hij. Ook het tempo is dus iets waar je je niet druk om maakt. Juist als je paard nog zo vlucht, is het zaak om niet te gaan trekken, want dan raakt hij het vertrouwen in de hand kwijt.”

Op de klassieke manier

“Zoals het rijden er bij Rien, zijn vrouw Inge en dochter Romy uitziet, zo wilde ik ook rijden”, weet Karlijn. “En dat houdt in: de klassieke manier van rijden; je paard van achter naar voren aan elkaar rijden. Dat is de enige manier waarop je met een paard hoort te werken. Eerlijk en zonder gepruts aan de voorkant. Een wat gevoeliger paard zal dan vanzelf gaan ontspannen, en een flegmatieker paard wordt meer voorwaarts."

Geen circuskunstjes

"Uiteindelijk zullen alle paarden fijn en op de juiste manier lopen, ook al duurt het bij het ene paard langer dan bij het andere", stelt Karlijn. "Het gaat erom dat je paard vertrouwen krijgt. Zo richt je je paard op de juiste manier recht en valt de hals vanzelf tussen de schouderbladen. Hij pakt dan de verbinding naar voren. Pas dan kun je denken aan en het aansluiten van de achterhand en verzameling. Als je je paard op de juiste manier opleidt, zijn de proeven niet meer moeilijk. De oefeningen zijn geen circuskunstjes en ze zijn er ook niet om de jury te imponeren; ze hebben een nut.” P

Wie is …

Karlijn Geelkerken (26) wordt sinds haar elfde getraind door Rien van der Schaft. Ze heeft al heel wat paarden naar de Z-dressuur gereden en kwam succesvol internationaal uit bij zowel de pony’s, Junioren, Young Riders en U25. Met haar KWPN-ruin Ecuador VD rijdt ze inmiddels in de Grand Prix en met Fardona in de Lichte Tour. Daarnaast staan op haar stal in Viertel, bij Enschede, een aantal jongere paarden, die ze zelf zadelmak maakt en opleidt samen met haar moeder.