Afbeelding
FA van Oostenbrugge

"Bij een stoer merk hoort een stoere sport"

"Prestaties komen voort uit motivatie en hard willen werken", vertelt Laura Trivulzio, die de initiator is van het Jack Link's Eventingteam. "Dat is een regel die binnen het bedrijf waar ik werk geldt en die ik onverkort toepas op ons team. Ontbreekt de progressie of de wil om hard te werken, dan was het leuk om je in ons team te hebben, maar dan moet er ook weer ruimte gemaakt worden om nieuw talent kansen te geven. Ik vind de eventingsport net als ons merk in één woord stoer en daar heb je de verbinding."

Tekst: Jacob Melissen | Foto's: Jack Link's eventing team

Het Jack Link's Eventingteam kent drie onderdelen. Het trainingscentrum, de evenementen die zij organiseren en ondersteunen en het talententeam. Dit talententeam bestaat uit drie groepen. De eerste, de Prospects genaamd, zijn de instromers. "In deze groep gaat het hoofdzakelijk om de basisprincipes van de eventingsport. We willen niet alleen interesse kweken bij deze ruiters voor de eventingsport, maar ze ook helpen goed voorbereid aan de start te komen van een wedstrijd", zegt Nick Ros, die binnen het team de rol van technisch coördinator en trainer vervult. "De tweede, de Future groep, bestaat uit mensen die hebben getoond gemotiveerd te zijn en hard te willen werken en de potentie hebben om door de groeien naar de topsport. De derde groep zijn de Internationals. De combinaties in deze derde groep moeten in staat worden geacht deel te nemen aan internationale eventingwedstrijden of kampioenschappen".  Dat deze aanpak succesvol is bewees de nu achttienjarige Rina van der Kolk, die dit jaar in Hartpury aan de start kwam van het EK eventing voor de junioren. "We zijn in 2019 met dit team begonnen en om nu al ruiters succesvol aan de start van het EK junioren te hebben is meer dan we hadden durven dromen", aldus Laura.  

ideële doelstelling

Achter het Jack Link's Eventingteam schuilt een ideële doelstelling. "Combinaties verder brengen in de eventingsport is ons doel. Als we kijken naar de Olympische disciplines springen en dressuur dan hebben die een infrastructuur die staat als een huis. Dat bewijzen de internationale successen die Nederlandse ruiters keer op keer weten te behalen. In de eventingsport is dat duidelijk anders. Wij willen proberen daarin op bescheiden schaal verbeteringen aan te brengen. Daarom hebben we die Prospects groep in het leven geroepen. We organiseren elk jaar selectiedagen op ons trainingscentrum in Ouderkerk aan de Amstel. Die gebruiken wij om te kijken of de combinaties die we toelaten tot deze eerste groep ook over voldoende kwaliteiten beschikken. Is dat het geval, dan gaan we ze in groepjes begeleiden en maken voor ieder een individueel plan. Deze combinaties blijven we intensief volgen en begeleiden en als ze tonen progressie te maken stromen ze als vanzelf door naar het Future team. Wat we willen is de filosofie die we binnen ons bedrijf hebben vertalen naar de ruiters in onze teams. Die filosofie is simpel. Doelen stellen en die doelen halen. Daarbij is vertrouwen in jezelf van het grootste belang en dat vertrouwen in jezelf vergroot je op een natuurlijke wijze wanneer je in staat wordt gesteld die doelen daadwerkelijk te realiseren", zegt Laura. 

Ondersteuning

Naast Ros, die in Ouderkerk aan de Amstel op de terreinen van Stal Amstelhoeve kan beschikken over voldoende trainingsruimte voor deze discipline, kan het team op meerdere personen een beroep doen. "Bijvoorbeeld de Amerikaanse Olympische eventingruiter Darren Chiacchia is al een paar keer overgekomen om clinics te verzorgen, Jeugd bondscoaches Marcella de Kam en Mans Buurman hebben clinics gegeven, en Janette Bouwman en Merel Schurink ondersteunen ons team in de dressuur. Teun Platenkamp is als technisch adviseur in algemene dienst aan het team verbonden. "Op deze wijze proberen we met specifieke deskundigen onze teamleden te ondersteunen. Daarnaast kunnen genoemde personen ook trainingsadviezen geven aan de privétrainers van de leden van ons team. Alles is er in ons team op gericht een positieve bijdrage te leveren aan de prestatiecurve van de teamleden".  

Droom

Voor Nick Ros is het Jack Link's Eventingteam de mogelijkheid om jonge ruiters de kansen te geven die hij zelf nooit heeft gehad. "Mijn ouders hebben mijn hippische droom nooit echt begrepen. Eerlijk gezegd had ik wel de droom om een topruiter te worden, maar heb ik de topsport altijd als iets beschouwd wat veel te ver weg was voor mij. Wij reden wel fanatiek op de manege, maar niemand in onze omgeving had enige connectie met de echte sport. Ik kreeg op de lagere school een MAVO advies, maar pal voor de CITO toets zeiden mijn ouders dat wanneer ik een VWO advies zou halen ik van hen een paard zou krijgen. Het resultaat was dat ik van al mijn klasgenoten de hoogste CITO score - en dus het VWO advies - binnensleepte.  

De juiste stappen

 Doordat er niemand bij ons op de de manege en mijn ouders ook niet met de sport bezig waren, hebben wij ook nooit geschikte paarden aangekocht en de juiste begeleiding genomen. Ik heb daarvan geleerd en probeer nu in voorkomende gevallen de leden van het team wel een goed aankoopadvies te geven en de juiste stappen te laten zetten naar een succesvolle sportcarrière. Daarnaast is mijn ambitie de jeugd de kansen te geven die ik zelf nooit heb gehad. Op dit moment heb ik een twintigtal combinaties in het team en probeer niet alleen ieder individueel te stimuleren, maar ik wil ze ook meegeven dat ze veel van elkaar kunnen leren door naar elkaar te kijken", vertelt Ros.  

Meten op afstand

Het Jack Link's Eventingteam heeft tot nu toe één amazone die op CCI 4* niveau actief is voortgebracht, evenals een aantal ruiters in het KNHS talentenplan twee ruiters die in de kaders van de KNHS zijn opgenomen. Dat zijn de vijftienjarige Maxime Karman, die in 2021 van start ging op het EK junioren in Segersjö en dit jaar op het EK in Hartpury, en de achttienjarige Rina van der Kolk. Ook zij ging dit jaar van start in Hartpury. Beide combinaties haalden de eindstreep en maakten deel uit van het team dat als zesde eindigde. "Deze successen maken het noodzakelijk dat we bereid moeten zijn om de volgende stappen zetten, en dat is meten op afstand. Probleem daarbij is de subjectieve waarneming van de ruiter, die volgens mij ook van belang is. Ik doel dan op onderwerpen als 'hoe voelde je paard aan tijdens de training'. We hebben ons tot nu toe vooral gericht op de basistechniek. Dat moet als eerste prima voor elkaar zijn en dat had bij ons meer prioriteit dan bijvoorbeeld weten hoe de hartslag is. Daarbij komt dat wanneer onze ruiters in een KNHS kader komen, deze organisatie hartslagmeting en het meten wanneer verzuring op gaat treden ter hand nemen", aldus Ros. 

Ondergeschoven kindje

"Wij zijn bezig met het begeleiden van jonge talenten en ons eerste doel is niet om zoveel mogelijk ruiters in één van de bestaande KNHS kaders te krijgen. Het enthousiasmeren en een goede basis meegeven van jonge ruiters voor deze veelzijdige discipline is het eerste doel. Het tweede doel is om vanuit dat enthousiasme de talenten behulpzaam te zijn de voor en door hen gestelde doelen te behalen. Als ze dan doorstromen naar een kader is dat de rente van onze gezamenlijke inspanning", vertelt Laura. Zij signaleert wel een klein probleem. "De eventingsport is naar mijn mening een beetje een ondergeschoven kindje binnen de hippische disciplines en mede daardoor is er nog veel onwetendheid over ons team. Wij staan met ons team open voor een ieder die zich in de eventingsport wil ontwikkelen en wij kunnen daarin een ondersteunende rol spelen. Dat doen wij ook op de momenten dat wij denken dat ruiters een volgende stap moeten maken. Wij hebben bijvoorbeeld Jonna Balk en Robin Klaver die op dit moment stage lopen bij Lucinda Frederiks in Engeland”, vertelt Laura, die zelf kan bogen op een internationale carrière in de tennissport."P 

Enthousiasme, betrokkenheid en motivatie

Er vallen een paar zaken op bij het Jack Link’s Eventingteam. Enthousiasme, betrokkenheid en motivatie. Enthousiasme bij de twee initiatiefnemers om de eventingsport een bredere basis te geven door zeer laagdrempelig mensen de kans te geven aan deze discipline te ruiken en om zich verder in deze tak van de hippische sport te ontwikkelen. Betrokkenheid omdat er een duidelijk plan wordt gemaakt voor de individuele combinatie wat voor ieder van hen de beste weg is om zich verder te ontwikkelen. Motivatie is in ruime mate bij de beide initiatiefnemers voorhanden, en zij dragen dit over aan de leden van het team. Binnen de Olympische disciplines is de eventingsport in Nederland nog altijd een “ondergeschoven kindje”. Dit initiatief kan een uiterst waardevolle “kraamkamer” worden, mede gelet op het feit dat teamlid Jonna Balk nu actief is op CCI 4* niveau terwijl teamleden Maxime Karman en Rina van der Kolk zijn opgenomen in het KNHS A kader junioren. En dat terwijl er met dit team pas drie jaar geleden werd gestart!

Afbeelding
Afbeelding