Afbeelding
Foto: Regina Gabler - Arnd.nl

Warmblood Fragile Foal Syndrome


Met het dek- en veulenseizoen alweer in aantocht hebben we het deze keer over het Warmblood Fragile Foal Syndrome, afgekort tot WFFS. Erica Reijerkerk van Paarden- en Revalidatiekliniek De Hofstede in Leusden vertelt hierover: “Het is zoals de naam al zegt een fatale erfelijke aandoening bij warmbloedige paarden en dan vooral bij veulens. Deze erfelijke aandoening wordt veroorzaakt door een afwijking in het genetisch materiaal." 

Lijdensweg

"De getroffen veulens kunnen dood of te vroeg geboren ter wereld komen. Wanneer de veulens levend worden geboren zijn er duidelijk zichtbare afwijkingen, zoals een elastische huid die bij de kleinste aanraking ‘scheurt’, wonden die zonder aanleiding ontstaan en overstrekte gewrichten die niet in staat lijken het veulen te dragen. Aangetaste veulens ontwikkelen deze problemen rondom de geboorte. Er is geen behandeling mogelijk; de veulens sterven binnen één tot twee weken na de geboorte, of worden vrijwel direct geëuthanaseerd om een verdere lijdensweg te voorkomen."

Opschudding

"In 2018 ontstond in Nederland opschudding omdat er meerdere veulens met dergelijke afwijkingen werden geboren. In 1844 berichtte de Duitse professor Rueff al over merries uit een Arabische bloedlijn, die veulens kregen met exact dezelfde verschijnselen zoals die nu worden waargenomen bij WFFS-veulens."

Testen

"Zowel hengsten als merries kunnen drager zijn van dit genetisch defect. Een drager heeft maar één deel van de betrokken aangetaste genen en ondervindt zelf hiervan geen last. Als een veulen zowel van de vaders- als moederskant het afwijkende gen meekrijgt kan de ziekte zich openbaren. De meeste stamboeken hebben inmiddels alle actieve hengsten getest op WFFS en de uitslagen van het onderzoek bekend gemaakt aan fokkers. Diverse laboratoria verrichten testen met betrekking tot het dragerschap. Deze testen zijn beschikbaar om te gebruiken voor merries waarmee gefokt gaat worden. Immers, niemand zit te wachten op dergelijke ellende met een veulen.” P