Afbeelding

Veulengeluk

Het fokken van een veulen klinkt als een idyllische droom. Er zijn echter heel wat dingen waar je als fokker rekening mee moet houden voordat er een gezond, nieuw leven in de wei dartelt. ‘Veulengeluk’ helpt de beginnende fokker alvast op weg.

Het duurt niet lang meer of de veulens van 2023 zien het levenslicht. Een sterk teken van het voorjaar. Als we voorbij weilanden vol nieuw leven rijden, vergeten we bijna wat er allemaal aan vooraf is gegaan. In 'Veulengeluk', beschrijft trainer en opleider Lisanne Thomas het hele proces. Van het matchen van de juiste ouderdieren, tot geboortebegeleiding en het opvoeden van het veulen. 'Veulengeluk' is praktisch en informatief, perfect voor de liefhebber die graag een veulentje wil fokken en goed beslagen ten ijs wil komen. Ook voor degenen met meer ervaring is dit boek vol tips en uitgebreide adviezen interessant.

Bewust selecteren 

Lisanne fokte in de afgelopen achttien jaar verschillende veulens. Het hoofddoel is helder: gezonde veulens fokken met stabiele, nuchtere karakters die daarnaast een bijzonder voorkomen hebben. "Kleinschalig en met veel liefde", zo vertelt ze. 'Veulengeluk', is een samenvatting van handig- en onhandigheden die ze door de jaren heen verzamelde. "In mijn werk als trainer en opleider zie ik vaak problemen ontstaan die hun oorsprong vinden in de fokkerij. Zo is er de tendens om een ras te willen ontwikkelen naar een sportgericht type met bijbehorend heter temperament, terwijl de meeste paardenliefhebbers recreatieruiters zijn. Al die extra PK’s zijn niet persé bevorderlijk voor het maken van bijvoorbeeld een ontspannen en veilige buitenrit. Dit maakt het extra belangrijk om goed op karakter en temperament van de ouderdieren te selecteren als je zelf gaat fokken. Daarnaast hebben veel rassen te kampen met hoge inteeltpercentages en een hoge blessuregevoeligheid doordat de nadruk in de fokkerij is komen te liggen op expressie en beweging, in plaats van op een solide en hard gestel. Gezondheid en betrouwbaarheid zijn daarom twee factoren die ik in het boek sterk naar voren haal."

Blijf bij jezelf

Er komt nogal wat op je af, als je voor het eerst een veulentje gaat fokken. Meningen vanuit stamboeken en medepaardenliefhebbers, kunnen je keuzes beïnvloeden en soms zelfs een zekere mate van onzekerheid veroorzaken. Hoe dan ook; een goede voorbereiding is het halve werk. Lisanne: "Het perfecte veulen bestaat misschien niet, maar door je goed voor te bereiden, kun je het proces zo goed mogelijk begeleiden en bovendien zelf weloverwogen keuzes maken. Blijf bij jezelf. Wat werkt voor de keurmeesters van een stamboek, hoeft niet te werken voor jou als liefhebber. Daarom gaan we in het boek ook bewust buiten de gebaande paden van de stamboek- en rasfokkerij. Iedereen wil graag een gezond veulen dat qua karakter, temperament en inzetbaarheid past bij de eigen wensen en capaciteiten. 'Veulengeluk' is bedoeld om de toekomstige fokker sterk op eigen benen te laten staan en zoveel mogelijk geluk te ervaren gedurende het hele proces." P