Afbeelding

In Memoriam: Owen

21-3-1993 – 10-11-2022

Het legendarische Kinsky paard Owen van Josepha Guillaume (zie p. heeft net niet de 30 gehaald. Owen had reeds zware COPD, artrose en endocrine problemen toen Josepha en haar man hem op negenjarige leeftijd kochten in 2003. “Dus we mogen blij zijn dat hij bijna 30 is geworden", zegt Josepha. Dat is niet toevallig, en te danken aan Josepha’s kennis van paarden revalidatie en kruiden.

Owen was het paard ‘dat het niet deed’ en ‘dat alles anders deed’. Samen met Owen zette Josepha het Art of Natural Dressage experiment op in 2007, dat uitliep in een internationaal forum met miljoenen bezoekers. In 2012 startte Josepha samen met Owen de instructeur- en trainerschool Equus Universalis, die eerst en vooral uitgaat van de noden van het paard. Josepha: “Ik heb hem altijd gezien als mijn business partner en collega. Zonder hem was ons leven heel anders gelopen,en waren we misschien nooit die projecten begonnen. 

Owen stond een decennium lang op de cover van boeken en in hippische magazines wereldwijd, zelfs tot in Letland. Diverse schilders hebben hem op het doek gezet en hij is door beroemde paardenfotografen gefotografeerd. "We deden samen veel demo’s en reden zelfs als hoofdact op Equitana in Duitsland. Owen bepaalde daarin altijd zelf hoe de demo’s verliepen, ik was er alleen 'voor de show, letterlijk" vertelt Josepha. 

Toen Owen 24 was kregen hij en Josepha de unieke kans om een aantal clinics te rijden voor een Bereiter van de Spaanse Rijschool uit Wenen. Bereiter Oberhauser zei dat hij nog nooit een paard van die leeftijd, buiten de school had gezien met zoveel ‘zest’, en dat met zijn beperkingen. Owen kreeg van hem de bijnaam ‘Die Machiene’. Josepha: “Na Owen’s overlijden kregen we honderden berichten van over de hele wereld van mensen waarin ze vertelden dat Owen al jaren zoveel voor hen betekend had, of ze hem nu in het echt kenden of niet. Dat was een enorme troost. Hij heeft echt zo veel levens geraakt.” Maar niet alleen voor mensen was Owen een leider en inspiratie, hij was ook de leider van zijn kleine kudde.

Het moge duidelijk zijn dat Owen een enorm gat achterlaat bij mens en paard, maar zijn werk blijft als een inktvlek uitbreiden door de paardenwereld.