Afbeelding
Foto: Madinja Photography

Robin Grutters

Robin Grutters uit het Ottersum (Limburg, NL) heeft een paard waar er geen dertien van in een dozijn gaan. Ze heeft namelijk sinds september vorig jaar een goedgekeurde Mustang hengst. De eerste in Nederland. Zijn naam is Tivo (voluit Bayo Altivo) en Robin heeft grote plannen met hem!

Een Mustang, en een hengst nog wel! Dat klinkt nogal woest en wild?

Haha, nou, dat valt mee hoor! Eigenlijk is Tivo een schatje! Hij staat bij mij dag en nacht buiten. Een schuilstal heeft hij wel, maar daar staat hij eigenlijk nooit. Het is een heel mensgericht en lief paard; hij houdt heel erg van aandacht.”

Enne, hoe kom je aan een Mustang. Niet van Marktplaats, neem ik aan?

Nee, ik moest inderdaad wel even zoeken. Ik wilde namelijk per se een Mustang nadat ik de film Spirit had gezien. Dat werd vanaf dat moment het paard waar ik van droomde. Via een zoektocht op internet vond ik een vrouw in Zweden die Mustangs uit de Verenigde Staten importeerde. Zij had Tivo daar vandaan gehaald toen hij twee was.

Is hij in het wild geboren?

Ja, zijn roots liggen in het Kiger-natuurgebied, een gebergte in de staat Oregon. Hij is dan ook ingeschreven bij de Kiger Mustang Association. Dat hele gebied is nu in beslag genomen en vernield dankzij de regering onder leiding van Trump. De paarden moesten dus het veld ruimen, en daarom werd ook Tivo gevangen, toen hij twee jaar was. Zijn naam luidt voluit Bayo Altivo. ‘Altivo’ betekent ‘beschermer’ in native american.”

En daarna is hij naar Zweden verhuisd.

“Inderdaad. Zes jaar lang heeft hij daar een ‘gewoon’ paardenleven geleid. Hij is door de vorige eigenaresse beleerd en opgeleid. Het zou niet mijn manier van trainen zijn; Tivo is nooit slecht behandeld, maar wel vrij streng gereden; met sporen, zweep en stang en trens. Ik ben dus sinds hij bij mij staat bezig om hem op een vriendelijke manier te heropvoeden en dat pakt hij heel goed op.”

Hoe zie je zijn toekomst bij jou voor je?

“We gaan rustig door met trainen. Hij heeft een geweldig karakter en is superslim. Als hij een keer iets geleerd heeft, dan doet hij het meteen twintig keer achterelkaar, de levade bijvoorbeeld. Hij vindt het ook heerlijk om buitenritten te maken samen. Met mijn 1.80 meter lijk ik trouwens totaal niet lang op hem; hij heeft een mooie stokmaat van 1.55 meter en heeft veel body. Mijn doel is dan ook om uiteindelijk shows met hem te gaan doen, à la Cavalluna en Alizée Froment. Rijden met zo weinig mogelijk hulpmiddelen dus.”

Tivo is goedgekeurd in Zweden. Ga je daar nog iets mee doen?

Ik wil kijken of ik hem hier ook bij een stamboek kan aanbieden zodat zijn veulens geregistreerd kunnen worden. Met zijn sterke bouw, goede gangen en fijne karakter denk ik dat hij bijvoorbeeld luxe kan toevoegen aan de Lusitano of vermogen om te verzamelen en werkwilligheid aan andere warmbloedrassen. Er zijn denk ik best mensen die hem heel apart vinden, want dat is hij ook! Zelf heb ik alvast een partner voor hem, over een paar jaar. In Zweden heb ik ook nog een bijna 2-jarige Mustang merrie gekocht … " P