Afbeelding
Foto: Jeannet Verbeek

"Een belangrijke momentopname"

Vroeger konden we niet zonder paarden. Ze brachten ons van A naar B en hielpen ons om het land te bewerken. Hoewel die tijden vervlogen zijn, helpen paarden ons als mens nog steeds verder. Zo vervullen ze nog altijd een belangrijke maatschappelijke functie. In deze serie gaan we in op wat deze 'helpende hoeven' doen. In deel twee van deze miniserie lopen we mee met een bezoek aan een zorginstelling door Stichting Therapiepaardje.

Tekst: Margriet van der Zwan | Foto's: Jeannet Verbeek - Stichting Therapiepaardje, Margriet van der Zwan

Chantal den Boer: “Het vorige bezoek van Stichting Therapiepaardje was een groot succes. Dat merkte je aan de mimiek en de lach van de bewoners. We hebben toen ook prachtige foto’s gemaakt. Het was wel wat beter weer dan nu en mensen liepen met de paardjes door de tuin heen. Ook mensen die wat verder weg waren in hun dementie, waarmee je normaliter wat moeilijk contact krijgt, deden mee. Dat was echt heel mooi om te zien.”

Momentopname

Het creëren van een blijvende herinnering is echter wel een uitdaging bij dementerende mensen. “Bij sommige bewoners blijft het wel even hangen, maar voor heel veel is het echt een momentopname. Maar dat maakt het niet minder belangrijk. Dit zijn wel echt geluksmomentjes. Ik maak nu ook foto’s die ik naar de familie kan sturen. Maar ook als ik die later aan de bewoners laat zien dan is er wel een blijk van herkenning, want ze zien zichzelf op die foto”, legt Chantal uit.

Een stuk rustiger

Collega Hans vult aan: “Ik merk aan de bewoners dat ze nu een stuk rustiger zijn en het heel fijn vinden. Ik kan het moeilijk omschrijven, maar er heerst nu een bepaalde rust. Bij het vorige bezoek van Stichting therapierpaardje kon ik er helaas niet bij zijn. Dit is mijn eerste keer dat ik dit meemaak, maar ik vind het heel bijzonder. Of onze bewoners dit echt meenemen op de lange termijn denk ik haast niet. Het is echt een momentopname. Maar al is het niet op lange termijn; op dit moment is het wel heel belangrijk voor wie dat wil. Het is heel mooi dat dit kan.” P




Privacy

Omwille van de privacy staan de bewoners van de zorginstelling, die genoemd worden in het artikel, niet de op de foto.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding