Afbeelding
Foto: Margriet van der Zwan

“Leergierig en meedenkend”

Stichting Therapiepaardje heeft momenteel elf paardjes, Dex en Oreo zijn er daar twee van. Allebei zijn het Amerikaanse minipaardjes. Esther: “Ten opzichte van bijvoorbeeld een Shetlander zijn deze minipaardjes heel leergierig en meedenkend.” Monika vult aan: “Het Amerikaans minipaardje is eigenlijk ook speciaal gefokt om interactie met mensen te hebben. Dat maakt ze zo geschikt voor dit werk.”

Verschillende persoonlijkheden

Ondanks hun overeenkomsten, is er ook wel een verschil tussen Dex en Oreo. Monika: “Dex is een beetje meer geaard en zelfverzekerd, dus je ziet hem wat sneller ontspannen. Oreo is dan weer wat vuriger. Je ziet hem ook wat meer met de neus contact zoeken. Hij brengt altijd wat meer leven in de brouwerij.” Doordat de paarden een verschillende persoonlijkheid hebben, zal het ene paard ook een betere klik met een cliënt hebben dan de ander. “We nemen daarom altijd twee paardjes mee. Sommigen vinden het juist fijn om wat rustiger bij iemand te staan, terwijl er ook paardjes zijn die het fijn vinden om veel aangehaald te worden.”


Paardenwelzijn

Esther: “ We hebben thuis elf paardjes. Een paard gaat meestal één keer in de week mee. Ze krijgen natuurlijk best veel emoties en indrukken mee tijdens een bezoek, dus dan is dat ook wel genoeg. Maar paarden die wat steviger in hun hoeven staan, zoals Dex, kunnen wat vaker mee. We kijken altijd individueel wat ze nodig hebben en hoe de paarden erbij staan. Daarnaast zorgen we ook dat we ze zoveel mogelijk tegemoet komen in hun natuurlijke behoeften. We houden ze thuis in een kudde, wandelen en trainen ook met ze.”

Een paard aan de koffietafel

De therapiepaardjes hebben te maken met een niet alledaagse omgeving. “Om ze daaraan te laten wennen, nemen we ze van veulen af aan al mee. Dan mogen ze voor spek en bonen mee, we zetten ze dan nog niet in. Zo kunnen we kijken wat de paarden er zelf van vinden. Thuis gaan ze ook al af en toe mee naar binnen. Dan lopen ze gewoon om de koffietafel. Zo kunnen we ook kijken wat het dier leuk vindt. Als ze niet geschikt zijn voor dit werk, houden we ze zelf of zoeken een geschikt huisje voor ze,” legt Esther uit.