Caucasian Men in His 60s and His Horse. Animal Lover Theme.
Caucasian Men in His 60s and His Horse. Animal Lover Theme. Foto: IStock

Vragen aan PaardenPunt Vlaanderen

Hoe word ik eigenaar van mijn paard? Welke rol spelen de identificatie en registratie van paarden in de centrale gegevensbank en/of bij een stamboek hierbij?


Eigendom is een burgerrechtelijk begrip. Het paspoort is geen eigendomsbewijs. De encodering in de centrale gegevensbank en de identificatie van een paard door een stamboek kunnen hoogstens een indicatie geven over wie eigenaar is. In de centrale gegevensbank (HorseID in Belgiƫ of RVO in Nederland) vindt men de gegevens terug van de houder, die zich als dusdanig heeft aangemeld. Als er onenigheid over het eigendom bestaat, is dat een patrimoniaal geschil. Alleen de rechtbanken zijn bevoegd om daarover een beslissing te nemen.

Praktisch gezien wordt men eigenaar van een paard, in de eerste plaats door het te fokken. De eigenaar van de merrie wordt in principe eigenaar van het veulen dat uit die merrie geboren wordt. Contractueel kan er wel iets anders overeengekomen worden. Verder kan het eigendomsrecht overgedragen worden. Bijvoorbeeld:

door het paard te kopen;

door het paard geschonken te krijgen;

door inbreng in een vennootschap;

door een huwelijkscontract;

door erfenis.


Meer info vind je op de website van PaardenPunt Vlaanderen; https://www.paarden.vlaanderen/nl/themas/eigendomsrecht-kopen-en-verkopen/Eigendom-en-verplichte-identificatie-van-paardachtigen.P