Afbeelding

Giles als pakpaard

Erwin en Monique van Vliet startten en runden een paarden bedrijf in Australië. Na vijftien jaar vonden ze het goed geweest en waren op zoek naar een nieuw avontuur. Monique wilde reizen, maar Erwin kon de paarden niet helemaal opgeven. Het compromis was dat Erwin te paard Australië rond zou reizen, terwijl Monique de paardenvrachtwagen rijdt.

"Toen ik moest besluiten welk paard ik zou meenemen op trektocht, had ik in eerst instantie niet Giles in gedachten", vertelt Erwin. "Maar nadat ik alle paarden van ons bedrijf had verkocht, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om Giles ook weg te doen. Hij heeft mij zoveel gegeven, en ik wilde hem laten zien dat er ook wat anders is dan alleen maar wedstrijden lopen en fokken." Zodoende ging Giles, een negentienjarige Quarter Horse-hengst met een indrukwekkende lijst aan prestaties, op weg door Australië samen met Tonto, een tienjarige Paint-ruin. In eerste instantie werd afwisselend een paard geleid en een paard gereden. Maar toen het trio in de bergen van de Snowy Mountains aankwam, moest alle provisie voor meerdere dagen meegenomen worden naar een gebied waar de vrachtauto niet kon komen. Eén paard zou als pakpaard moeten gaan dienen. 

"Giles is klein, sterk, goed op zijn benen en betrouwbaar. Ideaal voor een pakpaard in de bergen", verklaart Erwin zijn keuze voor Giles. Maar deze was nog niet zo overtuigd van zijn nieuwe baan. "De eerste keer dat we het pakzadel probeerden heeft Giles echt flink gebokt", lacht Erwin. Maar al snel legde hij zich neer bij zijn nieuwe taak. Na het pakzadel werden de paktassen toegevoegd, eerst leeg, toen met het volle gewicht. Na een paar dagen te hebben geoefend met het gelijkmatig verdelen van gewicht, de knopen om alles op zijn plek te houden en berg op en af lopen, ging het avontuur beginnen. Voor het eerst alleen de afgelegen bergen in zonder back-up. "Als je een dergelijke trektocht onderneemt moet je volledig op je paarden kunnen vertrouwen. Giles is gewoon geweldig, we hebben een enorm sterke band. Hij is erg slim en had zo door wat hij wel en niet kan met de bepakking op. Hij weet precies hoe breed hij is en waar hij wel en niet door komt. En als ik dat wel eens vergeet, blijft hij gewoon staan!" zegt Erwin. Het is fantastisch om te zien hoe veelzijdig paarden zijn. Wat zouden jij en je paard ooit nog willen proberen? P