Afbeelding
Foto: Marie Blockx

De bel

Working Equitation (WE) kent meerdere hindernissen. In vorige edities van BIT & CAP heeft Sandra Boers de brug, poort en roundpen besproken. Deze keer komt 'de bel' aan de beurt. Je zult zien, dat ook de bel voor alle niveaus van de WE een leuke oefening is.

Tekst: Sandra Boers | Foto's: Marie Blockx, Sandra Boers

De bel is altijd aan het einde van een gang. Deze hindernis bestaat uit een doorgang, die afgezet is met balken. Deze balken liggen meestal van de grond af, ongeveer tussen de vijf en vijftig cm. De afstand tussen de balken is minimaal 1.20m, maar meestal rond de 1.50m. Voor de lagere klassen ligt er een rechte doorgang en in de hogere klassen liggen de balken in een L-vorm. De bel hangt op een hoogte van ongeveer twee meter. De doorgang is altijd minstens twee meter lang, met een maximum van vier meter. 

Duidelijk geluid

De manier waarop deze hindernis genomen wordt, is ook weer afhankelijk van het niveau van de combinatie. Er wordt altijd voorwaarts ingereden, dan wordt er gebeld en daarna moet je er achterwaarts weer uit. Behalve in de allerlaagste klasse; hierin mag je soms voorwaarts de bel-hindernis verlaten. Belangrijk is om de bel duidelijk te laten klinken, zodat ook de jury dit kan horen. Een zeer goede training voor je paard, want dit harde geluid naast zijn hoofd ervaart hij best vaak als beangstigend. 

Extra moeilijkheidsgraad

In de lagere klassen wordt deze hindernis in stap genomen. Gaat men naar een niveau hoger, dan wordt er in gegaloppeerd of kan er een overgang naar stap worden gevraagd, afhankelijk van de bakens aan het begin van de hindernis. Rijd je op dit niveau, dan heb je als extra moeilijkheidsgraad: alles éénhandig rijden, dus ook het achterwaarts gaan in een L-vorm. In de tragere stijltrail is dit nog best te doen, maar wordt moeilijker in de speedtrail. Hierin maak je namelijk makkelijk fouten, omdat je zo gefocust bent op een snelle tijd. 

Art in Motion

Ook bij deze hindernis is het belangrijk dat het Art in Motion blijft en dat de balken niet in het rond vliegen. Het omstoten van een deel van de hindernis geeft dan ook strafseconden. Wanneer je de bel niet met de hand laat klingelen of als de vier benen van het paard buiten de hindernis staan, volgt uitsluiting. Dus het paard zelf de bel laten klinken is geen optie. Dat geeft voor onze Lusitano Luar een uitdaging, want hij wil alles zelf aanraken. En als het mijn dag niet is, dan staat er naast de bel nog wel een decoratief boompje. Gegarandeerd loopt hij in no time met het boompje in zijn mond rond. Voordeel is dan wel dat hij afgeleid is en ik kan bellen. Nadeel is dat we uitgesloten kunnen worden of op zijn minst weinig punten krijgen.

Simpel?

De bel lijkt een simpele oefening, maar er komen meer uitdagingen bij kijken dan je verwacht. Zo was ik laatst op een wedstrijd waar de bel aan een tractor hing. Dat was pas een uitdaging. Alles kan, zolang het maar veilig blijft uiteraard. De boodschap is dan ook om thuis aan de slag te gaan met de bel op verschillende plaatsen. Tevens is het superbelangrijk dat je paard perfect reageert op je hulpen. Het achteruit gaan tussen twee balken is namelijk niet zo’n simpele oefening. Vooral de draai bij de L-vorm is een cruciaal moment. Even geen goede reactie op je hulpen en het paard belandt buiten de hindernis! P


WINACTIE

Sandra geeft een gratis WE-privéles van een uur cadeau aan een enthousiaste ruiter en zijn/haar paard! Wil je dit al lang eens proberen of rijd je juist al WE? Elk niveau is welkom! Tijdens deze les zal er een parcours opgesteld staan, zowel binnen als buiten (rekening houdend met het typische Belgische weer). Uiteraard zullen de eerder besproken hindernissen aanwezig zijn in het parcours: de poort, brug, roundpen en de bel. Wil je graag expliciet op een andere hindernis werken, kan dat natuurlijk ook. Stuur snel een mailtje naar bit-cap@mphorses.nl en pak deze kans! De les gaat wordt gegeven bij Sandra Boers in Arendonk. En maak je geen zorgen, wie hier aan de bel trekt, hoeft geen rondje van de zaak te geven …

Afbeelding
Afbeelding