-

Wendy Koekoek op de bres voor de draver

John Bruininck Fotogra-free

“Het beeld dat de meeste mensen van een draver hebben is bruin, simpel, stijf als een hark en met geen mogelijkheid in galop te krijgen”, vertelt Wendy Koekoek (37). “Nou, dat bruine klopt, maar de rest écht niet. Ik zou graag meer mensen laten weten wat een leuke paarden het zijn, en dat je ook als je wedstrijdambitie hebt, prima met een draver aan kan komen.”

“Ik ben al mijn hele leven groot fan van de draver. Niet alleen in de drafsport, waar ik overigens actief ben als bestuurslid van één van de drafbanen, maar ook onder het zadel.” Wendy is tussen de dravers opgegroeid. “Mijn ouders hadden koerspaarden thuis, dus mijn voorliefde voor dravers is er praktisch met de paplepel ingegoten. Als de paarden een halfjaar gekoerst hadden, kregen ze een maand of drie rust. In die periode reed ik ze vaak onder zadel”, vertelt Wendy.

Temperament

“Zo had ik ook een fokmerrie op die manier getraind. Op een gegeven moment kreeg ik de keuze van mijn ouders: of ze gaat weg, of ze is voor jou. Toen dacht ik: ik heb er zoveel werk ingestopt, dan kan ik haar net zo goed houden. Dit was Tammy’s Pride. Ik heb haar tien jaar gehad. Helaas heb ik haar twee jaar terug in moeten laten slapen.”“Met Tammy heb ik TREC en endurance gereden, en met mijn huidige draver, Escofine Bravo, heb ik wat endurancewedstrijden gereden en start ik TREC, working equitation en dressuur. Ze staat ook nog regelmatig voor de sulky, om lekker baantjes te trekken. Dravers blinken echt uit in hun veelzijdigheid. Het zijn heerlijke paarden; werkwillig, maar met temperament. Ze zijn absoluut niet sloom!”

‘Dravers blinken echt uit in hun veelzijdigheid’

Vooroordelen

Foto: Mary Fotografie

“Ik ben van mening dat het ras zwaar ondergewaardeerd wordt”, zegt Wendy. “Het zijn ontzettend fijne, werkwillige paarden. De uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar ik vind het enorm eerlijke paarden die altijd hun best doen. De vooroordelen over het ras zijn waarschijnlijk ontstaan doordat dravers vrij goedkope paarden zijn als rijpaard. Hierdoor is de kans groot dat ze bij ruiters met minder ervaring uitkomen. In zulke gevallen worden ze niet goed doorgetraind en komt de volle potentie er niet uit.”

Foto: Mary Fotografie

“Als je genoeg werk in een draver steekt, zijn het ontzettend leuke en veelzijdige paarden. TREC, dressuur, Working Equitation, springen, western… De draver kan het allemaal. Je moet ze echt niet onderschatten! Het beeld dat dravers niet kunnen galopperen is ook niet juist: natuurlijk kunnen ze dat wel. Als je ze loslaat in de wei, is de kans groot dat ze net als de andere paarden even een galopsprintje trekken.”

“Het is natuurlijk zo dat je het omslagpunt van draf naar galop verlegt tijdens het koersen. Maar met wat training is dat goed te corrigeren. Voor trainingstips en hulp beheer ik samen met een vriendin een Facebookgroep, Dravers als Recreatiepaard. Hier proberen we op een positieve manier meer bekendheid voor dravers te genereren en elkaar verder te helpen.”

‘Het is natuurlijk zo dat je het omslagpunt van draf naar galop verlegt tijdens het koersen’

Probeer het zelf!

“Al sinds het begin van de populariteit van internet heb ik me opgeworpen als draverpromotor. Met een paar vriendinnen hebben we destijds een vereniging opgericht ter promotie van de draver als rijpaard.  Ik laat geen kans voorbij gaan om mijn enthousiasme over het ras op andere mensen over te brengen. Regelmatig neem ik iemand mee op de sulky, om te voelen hoe dat is, maar ik sta ook gerust de teugels af om te laten voelen hoe ze onder het zadel is.

Ik ben ontzettend trots op wat ik in twee jaar met Escofine heb bereikt en draag haar dan ook graag aan als succesverhaal voor het ras. Het zijn meer dan dravende harken! Ze zijn ontzettend breed in te zetten en vinden alles leuk. Met een beetje training heb je er een wereldpaard aan.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant