-

Welke paardenrassen voor coaching en equitherapie?

paardenrassen-coaching-bit

Hoe kan het toch dat paarden feilloos je gedrag aanvoelen? Alle paarden kunnen dat, ongeacht het ras. Toch hebben we allemaal zo onze voorkeuren. Hoe zou dat zijn als je als paardencoach of equitherapeut werkt? Vier professionals vertellen over hun (onbewuste) keuze voor een specifiek paardenras.

Equitherapeut Sandra Wolvekamp kwam twaalf jaar geleden voor het eerst in contact met de Tinker. “Een goede vriendin vroeg of ik dat paardenras al had ontdekt. Ik ben mij hier toen meer gaan verdiepen. Vele aspecten trokken mijn aandacht:

  • De verschillende kleuren en vlekken, nooit saai, altijd anders.
  • De rust en geaardheid van de dieren.
  • De schoonheid door het hebben van zoveel manen, sokken en staart.
  • De bouw, straalt steun van uit, kan dragen.

Ik heb niet veel later mijn eerste Tinker, Blitz, gekocht. We hadden nog een Shetlander bij hem staan die hem vergezelde. Het tinkervirus had mij te pakken en al snel kwam merrie Azy erbij. Niet veel later verkocht ik de Shetlander.”

Tinkers aan de basis

Sandra begon in 2008 haar opleiding tot equitherapeut: “De paarden Azy en Blitz vergezelden mij tijdens de opleiding. We behaalden mooie resultaten met onze proefdeelnemers tijdens de sessies, mede dankzij dit bonte stel. Ze bleken de vinger op de juiste plek te leggen. Toen we kort daarop de boerderij aan de Leguitsedijk in Oud Vossemeer kochten en Praktijk in ’t Zadel startten, breidde ik mijn kudde al snel verder uit. Met Tinkers. Het is een bewuste keus geweest vanuit mijn persoonlijke voorkeur. Ik denk dat dat ook de grote kracht is achter onze sessies. Vanuit die verbinding kun je stappen maken tijdens het proces van een deelnemer.”

paardenrassen-coaching-bit

De Tinkers bij Praktijk in ‘t Zadel

Verschillende karakters in de kudde

Sandra kwam er al snel achter dat er niet één type Tinker bestaat. “Blitz en Azy waren totaal verschillend. De enige overeenkomst was het zwart bonte. Azy liep altijd fier voorop, waar Blitz achteraan liep. Waar Blitz aangemoedigd moest worden, moest Azy afgeremd worden. Zo werd mijn idee van ‘een Tinker is altijd rustig’ al snel ontkrachtigd. Er is juist een veelvoud aan karakters te vinden bij dit ras.”

Paarden van onschatbare waarde

Sandra gaat verder: “Ik help nu ook als Cref-behandelaar mensen zicht te krijgen op hun valkuilen, zicht te krijgen op hun overtuigingen en die los te laten. Mijn paarden zijn van onschatbare waarde. Het geven van steun, het open leggen van de gehanteerde strategie of overtuiging van de deelnemer aan de therapie zijn gegevens die niet te missen zijn tijdens de sessies.”

paardenrassen-coaching-bit

Sandra fokt nu ook Tinkers

Praktijk in ‘t Zadel is uitgegroeid tot een gekwalificeerde zorgboerderij, met een zeer kleinschalige fokkerij van Tinkers. “Voor de wat grotere dames heb ik een Clydesdale aangeschaft en ik heb een Drumhorse gefokt.”Drie IJslanders bij Puur met Paarden

Paardencoach Maaike Goedhart heeft met meerdere rassen gewerkt, zoals Friezen, Shetlanders, KWPN-ers en Arabieren. Het zijn de IJslanders die het beste bij haar passen. Sinds 2009 werkt ze met dit ras onder de naam Puur met Paarden. Maaike: “IJslanders zijn heerlijke paarden om mee samen te werken als paardencoach. Ze zijn heel erg puur en willen graag wat voor je doen. IJslanders zijn niet zo groot en dat vind ik prettig voor de coaching. Ik werk veel met mensen zonder ervaring met paarden of mensen die zelfs bang zijn voor paarden. Meestal is de cliënt binnen 5 minuten volledig op zijn/haar gemak. De meeste IJslanders zijn niet snel ergens van onder de indruk. Ze zijn stabiel en betrouwbaar. Dit zijn hele belangrijke eigenschappen voor paarden die worden ingezet voor coaching. En ondanks dat IJslanders niet zo groot zijn, zijn ze wel oersterk.”

Liefde voor het ras, maar ook voor het eigen karakter

Hoewel Maaike alleen met IJslanders werkt, vindt ze het wel belangrijk dat elke IJslander zijn eigen karakter heeft. Want: “Zo kunnen verschillende mensen met verschillende problemen goed geholpen worden. Elk paard heeft zo zijn eigen specialiteit, de één kan je meer leren over grenzen, de ander is heel gevoelig voor emoties en stress en weer een ander doet graag familieopstellingen. Ook in de communicatie zit duidelijk verschil. De ene IJslander kan echt gaan aandringen en steeds duidelijker worden als je het niet begrijpt en de ander geeft je meer de ruimte en helpt je op die manier. Door de cliënt op gevoel een paard te laten kiezen, leert hij/zij altijd wat er op dat moment belangrijk is.”

paardenrassen-coaching-bit

Paardencoaching met een van de IJslanders van Maaike

Samenwerking met je paard

Je moet goed samen kunnen werken tijdens een coachingssessie. Daarom is de klik met het paard voor Maaike het allerbelangrijkste. “Het paard moet graag wat voor je willen doen en het contact met mensen aan willen gaan. Het paard moet ook in de kudde passen, want een rustige stabiele kudde is van groot belang.”

Friese paarden op de Gagelhoeve

Anita Blonk begon negen jaar geleden op de Gagelhoeve met een kudde Friese paarden. Net zo sensibel en duidelijk in hun signalen als elk ander paard, toch hadden ze bij haar een streepje voor. “Wat we weten van de Fries, is dat ze de nuchterheid zelve zijn, in principe. En dat is gewoon heel fijn. Een Fries kan heel nuchter reageren. Waar een KWPN-er bij wijze van stampend wegvlucht, zal een Fries een stap opzij zetten. En dat is een stuk veiliger voor de cliënten. Het wordt geen spektakel.”

Anita merkt bovendien dat Friese paarden een hoog knuffelgehalte hebben. “Wat belangrijk is voor mensen die iets heel spannend vinden, is dat het aanraken er toch ook voor zorgt dat er hormonen worden aangemaakt waardoor ze rustiger zijn. Het is dus wel van belang dat paarden nabij kunnen zijn en dat je ze lang kunt aanraken.”

Voorkeur verdwijnt door komst andere paardenrassen

De kudde van Anita is in de jaren uitgebreid met twee Shetlanders en twee KWPN-ers (moeder en zoon). De Shetlanders heeft ze omdat ze meer kleinere kinderen kreeg, die wel bij het hoofd van het paard moeten kunnen. Wel heeft ze lang moeten zoeken naar geschikte pony’s, omdat Shetlanders over het algemeen vrij snel een kort lontje hebben. De KWPN-ers zijn op haar pad gekomen en staan nu een jaar in haar kudde. Anita merkt daardoor wel dat het haar steeds minder uitmaakt welk ras het is. “Als paarden maar paard kunnen zijn in de kudde. Dan hebben ze zo’n basisveiligheid. En zijn ze mentaal gezond.”

paardenrassen-coaching-bit

De gemengde kudde van Anita Blonk

De kudde speelt op haar beurt een grote rol in de ontwikkeling van een paard voor coaching of therapie. De KWPN-merrie was niet sociaal en niet gewend om in een kudde te staan. Ze was ook van veel dingen bang. Anita: “Nu heeft ze geleerd door het gedrag van de Friese paarden dat het allemaal niet zo’n punt is. Ik zie geen verschil meer.”

Zowel karakter als omgeving belangrijk

Anita is voor haar werk vooral op zoek naar nieuwsgierige paarden. “Dat betekent dat ze een basisveiligheid hebben en dat ze niet de neiging hebben om te gaan zoeken bij mensen. Eten of wat dan ook. Onze paarden krijgen alleen maar eten op de grond, niet vanuit de hand. Dus er zijn een aantal andere zaken die ook heel belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat ze natuurlijk gedrag laten zien. Dan worden ze bijvoorbeeld niet opdringerig.” De paarden bij Anita krijgen de ruimte om van een cliënt weg te gaan als het te druk voor ze is. Ze vervolgt: “Vanuit de basis zijn er een aantal dingen die gewoon in het karakter of temperament van paarden zitten. Tegelijkertijd zie je dat paarden hetzelfde gaan reageren, ook in intensiteit, als ze die kudde maar hebben.”

Keuze voor verschillende rassen

Natuurlijk zijn er ook coaches en therapeuten die bewust verschillende paardenrassen in hun kudde hebben. Zo heeft Alexandra Hameetman voor haar Animal Assisted Coaching vier rassen tot haar beschikking: een KWPN-er, een Schwarzwälder Fuchs, een Fjord en een Shetlander. “Hierdoor heb ik voor elke cliënt een passend paard. Er zijn kleine kindjes die het liefst met de grote Schwarzwälder Fuchs willen werken. En we hebben wel eens volwassenen die het spannend vinden om met paarden te werken en daarom liever met de Shetlander aan de slag gaan. In andere gevallen is het handig om met de meer temperamentvolle KWPN-merrie te werken. Ze is lekker duidelijk en daar zijn cliënten soms ook aan toe. Het Fjordenpaard is heerlijk geduldig met de kinderen en heeft daardoor een grote aantrekkingskracht.” Ondanks de verschillende paardenrassen deelt ze de visie van Sandra, Maaike en Anita dat verschillende karakters in je kudde waardevol is voor het werk.

Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op de Facebookpagina van Praktijk in ’t Zadel, Puur met Paarden en de Gagelhoeve. Alexandra is met de paarden te vinden op Instagram.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!