-

Ponyras uit de Azoren; de pony van Terceira

Terceira Arnd Bronkhorst

De Azoren horen bij Portugal. De archipel in de Atlantische Oceaan bestaat uit meerdere eilanden, waarvan het eiland Terceira er één is. Op dit eiland komt de pony van Terceira voor. Dit artikel geeft uitleg over het vierde officieel erkende inheemse ras van Portugal.

Inheemse rassen in Portugal

Portugal erkend twee paardenrassen officieel als inheems ras. Dit zijn de Lusitano en de Sorraia. Als derde inheemse Portugese ras is er de Garrano. Dit is ook een ponyras, net als de pony van Terceira. De pony van Terceira is als vierde inheemse Portugese ras pas in januari 2014 erkend. Het proces om die erkenning te verkrijgen duurde twee jaar. Om die erkenning aan te kunnen vragen is er op het eiland Terceira 14 jaar lang gewerkt aan een vermeerdering van het aantal pony’s. Op het dieptepunt besloeg het bestand namelijk nog maar 20 tot 25 pony’s. Om uitsterven te voorkomen is de Universiteit van de Azoren, onder leiding van Artur Machado, een fokprogramma gestart. Bij het fokken is het gelukt om het aantal pony’s te vermeerderen, waardoor er bij de aanvraag tot officiële erkenning de mogelijkheid bestond om alleen de exemplaren voor te dragen die het beste aan de raskenmerken voldeden.

Het bestand van het ponyras bestaat nu uit zo’n 118 pony’s. Zes van deze pony’s leven op het vaste land van Portugal, maar het overgrote deel is uiteraard te vinden op het eiland Terceira. Op de Universiteit van Terceira is het grootste aantal bij elkaar te vinden, want hier houden ze momenteel 54 raszuivere pony’s van Terceira. 

Exterieur en karakter van de pony van Terceira

De pony van Terceira wordt wel ‘mini-Lusitano’ genoemd vanwege alle uiterlijke overeenkomsten met de Lusitano. Hoofd, lange manen en een volle staart en een sterke nek zijn onder meer voorbeelden van deze uiterlijke overeenkomsten. Ook heeft de pony van Terceira de wat grovere bouw van Alter Reals geërfd. De stokmaat van de pony van Terceira ligt rond de 1.28 meter. De meest voorkomende vachtkleur is bruin, maar er komen ook schimmel- en zwarttinten voor bij de pony van Terceira.

Het karakter van de Terceira is vrij pittig en temperamentvol. Ook is het uithoudingsvermogen van de pony van Terceira groot. Die karaktereigenschappen komen voort uit het verre verleden, want de voorouders van de pony van Terceira zijn niet alleen van Portugeese afkomst. Ook Berberpaarden zijn waarschijnlijk gebruikt bij de creatie van de pony van Terceira. Deze Berberpaarden werden vanuit Marokko naar het eiland Terceira gebracht.

De pony van Terceira in beeld

Onderstaande foto’s en de video laat de pony van Terceira goed zien:

Inzet van dit ponyras op het eiland Terceira

De herkomst van de pony van Terceira gaat terug naar de 15e eeuw. Kolonisten hadden toen vervoer nodig en namen verschillende paardenrassen (zoals: Lusitano’s, Alter Reals en Marokkaanse Berberpaarden) naar het eiland. Die paarden kruisten zich met elkaar en daaruit ontstond de pony van Terceira. Dat er een ponyras ontstond en geen nieuw paardenras is waarschijnlijk te wijten aan slecht management van de kolonisten en een tekort aan voedsel. Dit heeft de groei belemmerd, maar creëerde wel een sterke pony vol doorzettingsvermogen.

Voor de inwoners van Terceira werden de pony’s belangrijk voor de opbouw van het eiland. De pony’s werden ingezet in fabrieken of als werkdier voor de landbouw. Ze zijn namelijk sterk genoeg om karren met zware lasten te trekken. Ook onder het zadel en aangespannen waren de pony’s belangrijk voor het vervoer van inwoners. Tegenwoordig wordt het ponyras gezien als ideale rijpony voor jongeren.

Om het ponyras niet meer in de vergetelheid te laten raken is er een vereniging opgericht door lokale inwoners. De ACAPT, de Associação de Criadores e Amigos do Pónei da Terceira, organiseert eigen wedstrijden en gala’s ter ere van het ponyras.

Terceira

Bron: Pónei da Terceira

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant