-

Paardenras van de ‘fijne pas’; de Paso Fino

Paso Fino Arnd Bronkhorst

De statige Paso Fino is een vrij klein, maar krachtig gebouwd paard. Dit edele paardenras beschikt over ‘brio’ (een vurig temperament), maar is ook erg charismatisch en vriendelijk van karakter. De Paso Fino komt voor in Puerto Rico, Colombia, Peru, de Dominicaanse Republiek, Bonaire, Curaçao en Cuba.

Waar komt de naam vandaan?

De naam Paso Fino betekent ‘fijne pas’, want deze paarden beschikken over een natuurlijke viertaktgang, die ze met een vloeiende cadans uitvoeren. De behoedzaamheid waarmee ze hun voeten op de grond zetten, neemt veel wrijving weg en maakt ze comfortabel om te berijden. Bij het rijden van een Paso Fino kan een gang in drie tempo’s geregen worden, waarvan de paso fino het langzaamste is. De paso corto is vergelijkbaar met draf en de paso largo is een snelle galop.

Stokmaat en exterieur van de Paso Fino

De Paso Fino is een paardenras waarvan de stokmaat gemiddeld tussen de 140-155 cm ligt. Dat is niet groot, maar je mag ze geen pony’s noemen en zeker niet onderschatten. Een Paso Fino is prima in staat om een volwassen ruiter of amazone te dragen en zal genoeg pit vertonen tijdens het rijden. Dit komt door de sterke benen en een korte tot middellange rug, die erg gespierd is. Het hoofd is edel (heeft een recht of licht ramsprofiel), de manen zijn weelderig en lang, de borst is diep en de hals is gewelfd. De vachtkleur van Paso Fino’s is heel verschillend, want alle kleuren komen voor bij dit paardenras.Paso Fino
Verschillen tussen de Paso Fino’s

Bovenstaande kenmerken over de stokmaat en het exterieur gelden voor alle Paso Fino’s, maar er zijn ook verschillen te ontdekken als je kijkt naar de landen waar ze voorkomen. De verschillen tussen de Colombiaanse Paso Fino en de Peruaanse Paso zijn:

  • De bouw is compleet anders. Colombiaanse Paso Fino’s zijn kleiner dan Peruaanse Paso’s.
  • De passen van een Colombiaanse Paso Fino zijn kleiner dan die van een Peruaanse Paso.
  • De staart van een Colombiaanse Paso Fino wordt hoog gedragen als ze bewegen, terwijl die van een Peruaanse Paso tegen de achterhand aan gedragen wordt.
  • De beweging met de benen is bij een Colombiaanse Paso Fino recht. De Peruaanse Paso’s hebben termino; de voorbenen zwaaien vanuit de schouder naar buiten.

Op minieme details zijn er dus verschillen te ontdekken tussen alleen al de Colombiaanse Paso Fino en de Peruaanse Paso. Er zijn echter ook nog de Porto Ricaanse Paso Fino en alle andere typen Paso Fino’s die voorkomen in landen als Cuba, Curaçao, Bonaire en de Dominicaanse Republiek. Onderling zitten daar ook weer veel verschillen tussen, maar er is één grote overeenkomst en dat heeft te maken met de geschiedenis van dit paardenras.

Paso Fino

De Spaanse roots van de Paso Fino

De herkomst of oorsprong is Spaans. Het paardenras is in de vijftiende eeuw ontstaan. Ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus bracht op zijn tweede reis, in 1493, de paarden mee naar de Nieuwe Wereld en enkele daarvan belandden ook in de Dominicaanse Republiek. Die paarden, en de dieren die met latere reizen meekwamen, waren een mengelmoes van de nu uitgestorven Spaanse Jennet, de oude Sorraia, de Asturcon, de Berber en de Andalusiër. Vanwege het afstammen van de Spaanse Jennet en de Asturcon hebben de Paso Fino van tegenwoordig een viertaktgang. Het behouden van die viertaktgang is speciaal, want ondanks het doorfokken met rassen zonder viertaktgang (zoals de Andalusiër) bleef deze eigenschap voor de Paso Fino altijd behouden.

In de Dominicaanse Republiek werden de paarden gebruikt als fokmateriaal om de Spaanse conquistadores op de andere omliggende eilanden te voorzien van paarden. Zo verspreidden de Paso Fino’s zich over heel het Caraïbisch gebied en ver daarbuiten. Tegen 1550 was de verspreiding over alle eilanden compleet.

Paso Fino

Vlogs over de Paso Fino

Vanuit Bonaire zijn er van vlogger Bregje Zijlstra twee vlogs verschenen die gaan over de Paso Fino. Ze heeft dit paardenras zelf en laat in deze vlog een rit op haar Paso Fino ruin zien. In een langere vlog gaat ze Paso Fino’s kopen op Curaçao. Veel kijkplezier!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant