-

Het Braziliaanse paardenras: Mangalarga Marchador

Mangalarga Marchador Arnd Bronkhorst

Mangalarga Marchador is de naam van één van de meest toonaangevende veedrijverspaarden ter wereld. Dit paardenras komt van origine uit Brazilië. In de Verenigde Staten worden ze steeds populairder, maar daarbuiten is de Mangalarga Marchador amper bekend.

Hoe ontstond het ras?

De geschiedenis van dit Braziliaanse paardenras gaat terug tot circa 1740. De zuidoostelijke Braziliaanse staat Minas Gerais, in het bijzonder rond de stad Baependi, is de geboortegrond van dit paardenras.

Naar bovenstaande streek verhuisde namelijk de Portugees Joāo Francisco (ofwel Janqueira genoemd) en hij nam onder meer Spaanse Jennets, Criollo’s en Andalusiërs mee naar zijn nieuwe haciënda ‘Campo Alegre’. Hiermee zette hij zelf een fokprogramma op en die kennis gaf hij door aan zijn zoon, baron Gabriel van Alfenas.

Zijn zoon raakte bevriend met Dom Pedro I. Dit was de zoon van koning Joāo VI van Portugal en de keizer van Brazilië. Ook trad Dom Pedro I op als vertegenwoordiger van de Portugese Kroon voor de streek Minas. Als teken van hun vriendschap schonk Dom Pedro I een prachtige Alter Realhengst aan Gabriel.

Deze Alter Realhengst, genaamd Sublime, werd een eersteklas dekhengst. Door hem te kruisen met Spaanse Jennetmerries ontstond er een specifiek type paard met een opvallend Spaans uiterlijk. De vele veulens op Campo Alegre leken sterk op hun vader.

De doorbrak van het paardenras kwam echter na de verkoop van de nakomelingen van Sublime aan een vriend in de staat Rio de Janeiro. Deze woonde op haciënda Mangalarga. Het paardenras is vernoemd naar die haciënda. Vervolgens is Marchador hieraan toegevoegd (dit verwijst naar het marcheervermogen van dit paardenras).

Het duurde niet lang voordat de grote kwaliteiten bekend werden bij alle lokale ranches en in de stad Rio de Janeiro. De Mangalarga Marchador won dus vanaf dat moment in geheel Brazilië gestaag aan populariteit. In 1949 werd de Braziliaanse fokvereniging opgericht om het paardenras te beschermen, te behouden en te promoten.

Mangalarga Marchador

Het exterieur

De Mangalarga Marchador heeft een fijn, licht en enigzins driehoekig hoofd. De hals is gewelfd, goed aangezet, middellang en voorzien van lange manen. Een diepe, lange borst sluit samen met de hals aan op een sterke en goed geproportioneerde rug. Deze loopt over in een sterke en gespierde achterhand met een middelhoge staart. Tevens beschikt dit paardenras over uitzonderlijk sterke benen.

De stokmaat zit tussen 142 – 158 centimeter, waarbij 143 centimeter als ideaal wordt beschouwd. Bij dit paardenras zijn alle kleuren mogelijk. Enkel verdunningsfactoren, zoals: cremello, perlino en albino, zijn niet toegestaan binnen dit paardenras.

Mangalarga Marchador

Het karakter

Qua karakter kan vastgesteld worden dat dit paardenras een zacht en vriendelijk karakter heeft, want de paarden zijn zeer gehoorzaam en gedienstig naar hun eigenaar toe. Het is dan ook een familiepaard waar alle leden van een gezin op kunnen rijden in Brazilië.

Ondanks de zachte karaktertrekken is het wel een intelligent werkpaard met veel looplust. Dit paardenras heeft dan ook zeker temperament. De Mangalarga Marchador is onvermoeibaar en heeft een aangeboren cow sense. Dit maakt deze paarden uitermate geschikt voor het opdrijven van vee.

Gangenaanleg & beweging

De gangenaanleg varieert in aanleg tussen een zuivere viertakt tot een meer naar de diagonale of laterale gang. De expressie in de bewegingen is niet zo dramatisch als bij bijvoorbeeld de Paso Fino, maar toch is deze wel heel elegant en uniek.

Bij de gangen van de Mangalarga Marchador onderscheidden we drie verschillende benamingen. Dit zijn:

1. De Marcha Media: is een zuivere viertakt gang (tölt) met ruime passen.
2. De Marcha Batida: heeft een verschuiving naar de draf. Deze beweging wordt dus meer diagonaal.
3. De Marcha Picada: heeft een verschuiving naar de telgang. Deze beweging is dus lateraler.

De gangaanleg, die hierboven uitgesplitst is, betreft een natuurlijke. Dit betekent dat de paarden enkel vanuit hun eigen aanleg getraind kunnen worden om de gangen nog beter te beheersen.

Historisch gebruik

Van origine werden de paarden op de haciënda’s gebruikt om vee te hoeden en drijven. Het paardenras had hier vanuit zijn Spaanse genen een natuurlijke aanleg voor en heeft al zijn karakterkenmerken mee om hierin uit te kunnen blinken.

Vanwege hun speciale gangen gebruikten de Brazilianen de Mangalarga Marchadors ook al snel om op een comfortabele manier grote afstanden af te leggen. Dit paardenras werd dus ook gebruikt als rijpaard.

Modern gebruik

Naast het gebruik als rij- en veedrijverspaard kent de Mangalarga Marchador inmiddels ook andere vormen van gebruik. Vanwege diens grote uithoudingsvermogen zijn ze namelijk geschikt gebleken voor endurance. Ook als western- en wedstrijdpaard worden ze gebruikt. Bij cow-cutting bijvoorbeeld kunnen ze al hun talent om vee te hoeden kwijt en dit is een moderne variant van hun historisch gebruik. Tenslotte, zijn er ook Mangalarga Marchadors die als showpaard gebruikt worden.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant