-

Lisa Italiaander op de bres voor de Connemara

Arno Bot

“De lat werd hoog gelegd toen ik voor het eerst in aanraking kwam met het ras”, lacht Lisa Italiaander (24). “In 2014 kwam ik bij Stal Strijthagen terecht en de eerste Connemara die in het oog sprong was Otto van Strijthagen, een oogverblindend mooie fokhengst. Wat een plaatje!”

“Otto is gefokt door Margriet en Frans Ausems, broer ena zus, en eigenaren van Stal Strijthagen. In 1987 kochten ze hun eerste Connemara en sindsdien zitten ze helemaal in het ras en fokken ze Connemara’s met een goede rasstandaard. Zo ook Otto. Hij is al zes keer uitgeroepen tot Nederlands Kampioen hengsten. Hij heeft Z2 dressuur tussen de paarden gelopen – als pony! – en loopt inmiddels Z2 dressuur en B springen bij de pony’s onder Lisa Bosch.”

Opstappen en wegrijden

Foto van de Pas de Deux met als thema Minions © Foto Marjon

Lisa kwam bij Stal Strijthagen om de jonge pony’s te rijden. “Ook al ben ik een ervaren ruiter, jonge pony’s zijn altijd een uitdaging. Maar bij de Connemara’s van Stal Strijthagen was dat helemaal niet aan de orde. Het was opstappen en wegrijden. Heel bijzonder!”

“Met hun maximale stokmaat van 1.48 zijn het echt pony’s, maar omdat ze robuust gebouwd zijn ziet het er helemaal niet gek uit als er volwassenen op rijden. Ze zijn rustig van aard en je kunt er eigenlijk alles mee. Ze staan overal voor open; dressuur, eventing, mennen, buitenrijden… Al wil je achterstevoren rijden, ze vinden het allemaal prima.”

‘Ze staan overal voor open; dressuur, eventing, mennen, buitenrijden… Al wil je achterstevoren rijden, ze vinden het allemaal prima’

Dressuur tussen de paarden

“Nadat ik een poos de jonge pony’s had gereden, werd ik gek op een jonge nakomeling van Otto: Euphoria van Strijthagen. Gelukkig werd zij niet verkocht, waardoor we samen verder konden trainen. Zij is dressuurmatig heel sterk, en van Frans en Margriet mocht ik haar uitbrengen tussen de paarden.”

Lisa en Euphoria
© Foto Marjon

“We hebben tot en met de klasse L2 succesvol meegereden, waar ik ook nog regelmatig prijzen mee pikte. Wauw! Zo knap voor een pony van slechts 1.45m! Ons hoogtepunt waren de Limburgse kampioenschappen in 2017, waar we vierde werden in onze ring (en nét niet mochten afkampen).”

Promoten

“Doordat ik een blessure heb kan ik Euphoria helaas momenteel niet meer trainen en uitbrengen. Maar wat een plezier beleef ik met deze pony. We gaan lekker buiten stappen en hebben het afgelopen jaar twee keer model gestaan voor Eliane Van Schaik. De plaatjes zijn sprookjesachtig.”

“Onder andere door fotoshoots te doen zijn we bezig met het promoten van het ras. Door de foto’s te delen maken steeds meer mensen kennis met het ras. Want het is bij de Connemara vooral belangrijk dat ze meer naamsbekendheid krijgen in Nederland. Want als mensen eenmaal het ras gevonden hebben, zijn ze over het algemeen meteen verliefd. Het zijn namelijk fantastische familie- en kinderpony’s.”

Eliane van Schaik Photography

“Maar de belangrijkste bron van promotie is natuurlijk mooie Connemara’s fokken. Frans en Margriet doen dit met passie en dragen hiermee veel bij aan het Connemara Pony Stamboek. Op keuringen scoren de pony’s fantastisch, ook in Duitsland waren ze onder de indruk. Frans en Margriet zijn lang actief geweest in de mensport met Connemara’s. Momenteel richten ze zich op alle zaken rondom het fokken. Vorig jaar zijn er weer twee geweldig lieve veulens geboren, die alle liefde en aandacht krijgen die ze nodig hebben. Ik ben benieuwd wat zij in de toekomst gaan brengen!”

Bron: Bitmagazine.nl

Wil je meer te weten komen over dit ras? Lees hier verder: Alles over de Connemara

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant