-

Endurancewedstrijd met een koudbloed

Maartje Braaksma

Samen met Antje Kuiken deed Maartje Braaksma in juli voor het eerst mee aan een endurancewedstrijd. Voor hen was dit wel een hele bijzondere gebeurtenis, ze deden namelijk mee aan dit evenement met twee paarden die je niet direct in deze discipline zou verwachten. Antje deed mee op haar Tinker Geisha en Maartje op haar verzorgpaard, een Belgisch trekpaard, Noa.

Maartje en Antje deden mee aan een endurancewedstrijd van 20 kilometer en waren super trots op hun paarden en prestatie. Voor een Belgisch trekpaard is het namelijk best lastig om de gemiddelde snelheid te halen en om zijn hartslag laag te houden, maar dit was voor Noa helemaal geen probleem. “Ze heeft netjes binnen de tijd de wedstrijd gereden en hield zich erg cool. Ze vond alles wel prima”, vertelt Maartje.  “We waren zeer tevreden.” Om dit voor elkaar te krijgen, heeft Maartje natuurlijk van te voren wel veel met Noa getraind. Dit deed ze door veel buitenritten met haar te maken, steeds een stukje verder te gaan en meer op tempo te rijden. “Je moet natuurlijk wel slim en tactisch rijden”, legt Antje uit. “Vaak kijken mensen je aan met zo’n blik van ‘wat kom jij nou weer hier doen met dat paard?’ Het is heerlijk om dan te laten zien dat de paarden het toch voor elkaar krijgen. Bovendien is het echt geweldig om het met zo’n paard te doen en de wedstrijd dan toch goed uit te kunnen rijden en het paard gezond mee terug te nemen.”

De terugweg naar huis verliep iets anders dan verwacht. De Belg Noa wilde de trailer niet meer in. Ze besloten om het de volgende dag nog eens te proberen, maar tevergeefs. Noa wilde nog steeds niet in de trailer… Maar een enduranceruiter laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Ze besloten om dan maar te paard naar huis te rijden. Ze vertrokken vanuit Dwingeloo en kwamen drie dagen later aan in het Friese Stiens waar ze wonen. Dit was in totaal negentig kilometer bovenop de twintig die ze reden met de wedstrijd! “We zijn alles tegen gekomen onderweg; boten, treinen, aquaducten, etcetera”, vertelt Antje. “ Er was niets waar we op dat moment van dachten ‘oh dit komt niet goed’. De paarden waren allebei rustig in hun hoofd en hadden het vertrouwen in ons dat alles goed kwam. Ze wisten dat dit de beste oplossing was om thuis te komen.Ondertussen gaat Noa zo’n een à twee keer per week de trailer in tijdens zijn trailertraining. “Ze staat er heel rustig en relaxed in, maar wanneer de stang erachter komt, komt toch het vluchtgedrag naar boven”, vertelt Antje. “Wanneer ze in de gaten heeft dat ze de touwtjes niet meer in eigen handen heeft en weliswaar is opgesloten, wordt ze toch wel bang.” “Ze moet er even aan wennen, maar het gaat steeds beter”, vult Maartje aan.

Naast endurance wordt Noa ook vaak voor de wagen gespannen. Tinker Geisha ook, vooral met buitenritjes. Ook rijden Antje en Geisha sinds een tijdje ook mee met officiële dressuurwedstrijden.

Heeft jouw paard ook een prestatie geleverd in een niet voor de hand liggende discipline? Mail jouw verhaal naar bit@eisma.nl.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant