-

Deense warmbloed; één van de jongste warmbloedrassen

Portret vos DWB Arnd Bronkhorst

De Deense warmbloed (Dansk Varmblod) is één van de jongste warmbloedrassen, maar dit paardenras heeft een eeuwenoude basis. Over de geschiedenis van dit paardenras uit Denemarken, het fokken ervan, het exterieur, het karakter en het moderne gebruik lees je alles in dit artikel.

Zonnewagen van Trunholm

Denemarken heeft van oudsher een band met paarden, die teruggaat tot in de bronstijd (1800 – 600 v.C.). Een bewijs en mooie vondst uit die bronstijd is een bronzen beeld van de zonnewagen van Trunholm. Hierbij trekt een paard, waarschijnlijk een merrie, een kar met daarop de zon. Deze merrie is een bijzonder elegant, fijn gebouwd paard met een atletisch profiel. Vrijwel zeker gaat het om een paard van grote kwaliteit én het streven naar paarden van goede kwaliteit is een eigenschap die de Denen tot op de dag van vandaag hebben weten te realiseren in de paarden die ze fokken.

Deense vorsten en paarden

De band tussen Deense vorsten en paarden is ook al heel oud en vruchtbaar, want het Deense koningshuis houdt zich al van oudsher bezig met het fokken van paarden. Tegenwoordig is prinses Benedikte de beschermvrouwe van de vereniging Dansk Varmblod. Ze fokte zelf al drie Grand Prix-dressuurpaarden en haar dochter Nathalie rijdt en traint op het hoogste niveau. Het brandmerk van de Deense warmbloed heeft dan ook een kroon boven een golf en wordt gebruikt voor alle goedgekeurde Dansk Varmblods.

DWB Denemarken gebouw

Ontstaan van de Deense warmbloed

De Frederiksborger, Oldenburger en Holsteiner staan aan de basis van de Deense warmbloed. Maar, in de 20e-eeuw is er Volbloed toegevoegd om het zware oude Deense ras lichter te maken en om een atletischer paard te verkrijgen dat geschikt was voor de moderne paardensport. Deze kruising werd daarna nog verder verbeterd door toevoeging van: Selle Français, Trakehner, Wielkopolski en nog meer Volbloed.

DWB ruiter en vijver

Stamboek en fokkerij

In 1962 werden het Dansk Sportheste Avlsforbund (voor het fokken van sportpaarden) en de Danmarks Lette Hesteavl (voor het fokken van lichte Deense paarden) opgericht. In 1978 gingen die twee samen op in de Dansk Varmblod. De vereniging heeft tot doel om wedstrijdpaarden van topklasse te produceren. Dankzij een streng keurings- en selectieproces voor zowel merries als hengsten, een doelgerichte fokkerij en de bereidheid om buitenlandse hengsten te gebruiken, behoren Deense warmbloeden tot de beste wedstrijdpaarden.

In 2004 heeft de vereniging ook een specifiek programma opgezet voor het fokken van springpaarden. Uitsluitend merries en hengsten die hun springtalenten hebben bewezen, worden in dit programma toegelaten.Exterieur

Het hoofd van de Deense warmbloed is fijn gevormd, elegant en aantrekkelijk. Dit paardenras heeft daarnaast een zeer evenwichtige en goed geproportioneerde bouw. Die bouw kenmerkt zich door: een sterke hals, een brede diepe borst, schuine schouders, een compacte sterke rug, een goed aangezette staart, gespierde en droge benen. De gewrichten zijn sterk, met goed gevormde sprongen en correct gevormde hoeven. In z’n totaal is de Deense warmbloed een elegante, mooie en uiterst atletische verschijning.

De stokmaat ligt tussen de 160 en 167 centimeter. Meestal is de vachtkleur bruin, vos of zwart.

Karakter & modern gebruik

Het karakter van een Deense warmbloed wordt omschreven als zeer meegaand, gehard en bruisend. De paarden van dit ras hebben uitmuntende en soepele gangen, een goed uithoudingsvermogen, veel snelheid en een groot springtalent.

Gezien het karakter en alle talenten zijn paarden van dit paardenras zeer geschikt als rij-, show-, eventing-, dressuur- of springpaard. Dit paardenras is daarmee een zeer veelzijdig wedstrijdpaard.

Beroemde uitblinker: Glock’s Zonik

Voor Nederland rijdt Edward Gal op het hoogste niveau dressuur met de Deense warmbloed Glock’s Zonik. Glock’s Zonik is hét prototype van het moderne dressuurpaard: niet al te zwaar gebouwd, ‘elektrische’ bewegingen en een hoge-toppen-scherende voor- en achterbeen actie.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!