-

De New Forest Pony; ponyras uit het New Forest

New Forester met veulen Sandra van der Meer

De New Forest Pony is een oud ponyras uit het zuidwesten van Engeland. Over de fascinerende maar hachelijke historie en de uitstekende kwaliteiten van dit ponyras lees je alles in dit artikel. Over het stamboek en de fokkerij in Nederland geeft Wietske Lantinga van het Nederlands New Forest Pony Stamboek (NNFPS) in dit artikel meer toelichting.

Het New Forest

Moerassen, heide, bossen en open grasland zijn de kenmerken van het ongerepte en enorme onontsloten gebied New Forest. Dit gebied strekt zich uit over delen van de graafschappen Hampshire en Wiltshire plus een stuk van de Engelse zuidkust.

De boswet van Knoet

De eerste keer dat de pony’s in het New Forest worden vermeld is in 1016, in de boswet van Knoet. Deze wet was opgelegd door Vikingkoning Knoet de Grote, die de Engelse kroon in dat jaar gegrepen had.Fotografie: Arnd Bronkhorst.

Vermenging met andere rassen

Ondanks de ongereptheid van het New Forest als leefgebied werd dit gebied vroeger druk bezocht. De reden hiervan was Winchester. Deze stad was tot circa 686 de hoofdstad van het oude vorstendom Wessex en vervolgens van England tot kort na de Normandische veroveringen (1066-1088). Vanwege het handelscentrum trokken er voortdurend mensen en vee door het omringende land, waarin ook het New Forest lag.

Anders dan andere Britse ponyrassen, die zich in geïsoleerde gebieden ontwikkelden, leefde de New Forest Pony dus in een streek waar veel paarden voorbijkwamen. Dit heeft tot gevolg gehad dat de pony in zijn ontwikkeling blootgesteld werd aan veel andere pony- en paardenrassen. Daarbij kwam dat rond 1079 Willem I van England het gebied aanwees als koninklijk jachtgebied en dat hij weiderechten verleende aan onderdanen die in de bossen leefden. Op een bepaald moment mengden de wilde pony’s zich met gedomesticeerde pony’s en kwamen ze in particulier bezit, ook al bleven ze dus in hetzelfde gebied leven.

Verrijking voor de New Forest Pony

Het stammateriaal werd door al die kruisingen met gedomesticeerde pony’s al snel sterk verdund. In 1208 vond de eerste beschreven poging plaats om het ponyras weer te gaan verbeteren in kwaliteit, want toen werden er achttien Welshmerries in de kudden uitgezet. Sindsdien is er met enige regelmaat Welshbloed toegevoegd aan de New Forest Pony.

De Engelse Volbloedhengst Marske heeft ook veel gedaan om de algehele kwaliteit te verbeteren. Marske kwam in 1765 naar het New Forest. Niet alles wat hij overgedragen heeft is nu meer zichtbaar, maar menige New Forest Pony heeft hierdoor nog een edel, elegant hoofd. Een ander opmerkelijk moment in de geschiedenis, waarop het ras verrijkt werd, was in de 19e-eeuw. Toen liet koningin Victoria de robuuste pony’s verbeteren door in 1852 haar Arabische hengst Zorah uit te lenen. Vervolgens leende ze in 1889 ook haar Arabier Abeyan en Berber Yirrassan uit. Begin 20ste-eeuw werden meer andere Britse ponyrassen, zoals: Highlanders, Dales, Fells, Welsh, Dartmoors en Exmoors, uitgezet in het New Forest.

Halfwilde pony’s in het New Forest

Nog steeds leven er halfwilde New Forest Pony’s in het New Forest. Hun eigenschappen kunnen sterk variëren, maar ze zijn vrijwel altijd tredzeker en behendig.

New Forest kudde wild
Fotografie: Arlette Beukenkamp.

Stamboeken

Het originele (moeder)stamboek wordt in England beheerd door de New Forest Pony Breeding & Cattle Society. Eveneens is er in België een stamboek; het Belgisch New Forest Pony Stamboek (BNPS) en in meerdere andere Europese landen. 

In Nederland is er het Nederlands New Forest Pony Stamboek (NNFPS). Wietske Lantinga: “Er staan in totaal tussen de 12.500 tot 13.000 raszuivere pony’s in het stamboek ingeschreven. De marge in dit aantal komt doordat vroeger niet altijd consequent bijgehouden is welk deel van de populatie overleden is. Het Nederlandse stamboek is binnen haar rasfokkerij een gesloten stamboek, wat wil zeggen dat hierin uitsluitend pony’s worden ingeschreven die raszuiver gefokt zijn. Dit zoals het moederstamboek in Engeland dat voorschrijft en die aan de inschrijvingseisen voldoen. Daarnaast is er voor raspony’s die niet aan de standaard voldoen en voor kruisingsproducten met minimaal 25% New Forest bloed het Wedstrijd- of NFX-register.”

Fotografie: Arlette Beukenkamp.

Fokkerij in Nederland en mondiaal

Wietske: “Net als bij andere stamboeken neemt ook het aantal fokkerijen van New Forest Pony’s in Nederland in absolute aantallen af. We zien ook dat het houden van paarden en pony’s veranderd is. Waar vroeger vee en paarden of pony’s op eigen terrein en op boerderijen gehouden werden, hebben veel paardenhouders tegenwoordig geen of beperkter eigen terrein. Of ze stallen hun pony’s en paarden bij pensionstallen en gezien de kosten daarvan heeft dit effect op de hobbyfokkerij. Dit neemt echter uiteraard niet weg dat er in Nederland nog steeds grote fokkerijen bestaan.”

Ze vervolgt: “Internationaal gezien is Nederland op dit moment veruit in aantallen New Forest Pony’s die er gefokt worden de grootste. Eén keer per twee jaar is er een internationale meeting, waarbij een delegatie van de fokverenigingen uit: Nederland, England, Duitsland, België, Frankrijk, Zweden, Denemarken en Noorwegen bijeen komen. Op deze meeting wordt o.a. gesproken over de rasstandaard, maar toch is in de praktijk te zien hoe de voorkeuren in het ene land verschillen van die van het andere, ook al gaat het om het fokken van precies hetzelfde ponyras.”

“Fokproducten uit England staan doorgaans dichterbij de oorspronkelijke oer-New Forest Pony. Hierbij speelt de omgeving ook een belangrijke rol, want elk dier past zich aan op basis van omgeving en de omstandigheden (bijvoorbeeld de bodem, vegetatie enzovoorts) én gebruik. In Nederland is er sprake van intensief gebruik van de New Forest Pony, zeker in de sport, waardoor de New Forest Pony hier – mede door de selectie van het keuringssysteem – andere eigenschappen en kwaliteiten bezit en waardoor ze hier meer afwijken van de oer-New Forest Pony.”

Drinken New Forest merrie
Fotografie: Sandra van der Meer.

Exterieur van de New Forest Pony

De New Forest Pony heeft een een sprekend hoofd met goedhartige uitdrukking op een gespierde hals en fraai gebouwde schouders. De lichaamsbouw is sterk en stevig. Een New Forest Pony behoort in het rechthoeksmodel te staan, dat wil zeggen: als je de pony van de zijkant bekijkt vormen de lijnen langs de boeg, rug, billen en de bodem een rechthoek. Het beenwerk is stevig en mag niet te fijn zijn.

Alle kleuren, behalve bonte en lichte crèmekleurige variaties (bijvoorbeeld cremello, smokey cream of perlino), zijn voor New Forest Pony’s toegestaan. Witte aftekeningen zijn niet toegestaan onder de buik en aan de benen hoger dan de knie op het voorbeen of hoger dan het spronggewricht op het achterbeen. De stokmaat van New Forest Pony’s ligt tussen de 120 en 148 centimeter. Door de fokkerij en de goede leefomstandigheden worden de pony’s weleens groter.

Karakter

Het is een sobere en veelzijdige pony, die bovendien erg betrouwbaar en werkwillig is. De New Forest Pony heeft van nature een zacht, vriendelijk en meegaand karakter. 

Wietske: “Het karakter van de New Forest Pony is echt een visitekaartje van dit ponyras. Binnen het stamboek zijn we er trots op dat dit goede karakter in de fokkerij in Nederland behouden is gebleven. Het ponyras is daardoor voor ruiters en amazones van alle niveaus zeer toegankelijk.”

Fotografie: Arnd Bronkhorst.

Modern gebruik

Een gedomesticeerde New Forest Pony is een prima rijpony. Veel jonge ruiters en amazones (zo ook Albert Voorn en Emmelie Scholtens) hebben er dan ook op leren rijden, maar dankzij de sterke lichaamsbouw kunnen ook volwassenen erop rijden.

Als sportpony is de New Forest Pony een veelzijdige uitblinker. Voor de disciplines dressuur, springen, mennen, crossen en eventing leent dit ponyras zich uitstekend. Maar, het ponyras wordt in Engeland bijvoorbeeld ook gebruikt bij polowedstrijden.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant