-

De Kruising: Wilde Bospony met een mix van welk ras?

Bospony
Sanne de Vos, Daniëlle Vink, Stacey Walgers

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Appaloosa x onbekend

De Kruising:
Wilde Bospony x onbekend
Naam: Thor
Stokmaat: 1.43 m (uiteindelijke geschatte hoogte 1.45 – 1.48 m)
Geslacht: ruin
Kleur: zwartbruin

Foto: Daniëlle Vink

Omdat veel mensen nu wat meer tijd hebben om wat dingen uit te zoeken, hebben we eens gekozen voor een raadselachtige kruising. Stacey Walgers hoopt dat jij als lezer kunt helpen oplossen welke rassen er in haar Bospony zitten.

“Thor is een ruin die op 5 juli 3 jaar wordt. Hij is geboren bij mij op de manege en ik heb hem overgekocht toen hij nog een veulen was. Thor zijn moeder komt uit de Franse bossen. Maar nu het lastigste, want wat is zijn afkomst? Ik heb zelf echt geen idee. Ik noem hem mijn wilde bospony aka vuilnisbakkie.”Moeder (boven) en zoon Thor. Foto’s Sanne de Vos

Rasonderzoek

“Ik ben altijd heel erg nieuwsgierig geweest wat voor ras er in Thor allemaal zit maar dit is zo moeilijk. Achterhalen is niet te doen, omdat zijn moeder uit het wild komt: ja, waar begin je dan? Ook heb ik contact gehad met laboratoriums, maar deze doen niet meer aan een rasonderzoek. Ook op zijn uiterlijk alleen is het lastig te zeggen, ik vind hem niet echt op een bepaald ras lijken. Ook zijn moeder niet. Ze heeft de kleuren van een Tinker, maar haar bouw heeft daar niet veel van weg. Het lijkt mij dan ook erg leuk om misschien via deze weg met iemand in contact te komen die veel verstand heeft van paardenrassen en misschien een idee heeft op wat hij lijkt. Misschien ook leuk om ideeën te krijgen in de reacties op Facebook door dit artikel.”

“Ik ben zo onwijs nieuwsgierig wat mensen voor ras in mijn pony zien. Een stalgenoot van mij heeft zijn moeder in bezit en heeft ook geen idee. Thor zijn moeder is vanuit de Franse bossen via de handelaar bij ons op stal gekomen, toen nog voor de lessen. Algauw werd ze dikker en dikker. Ze werd onderzocht door de dierenarts en toen bleek dat ze drachtig was. Ze was nog niet zo lang drachtig toen ze bij ons op stal aankwam, blijkt na de geboorte en het terugrekenen hiervan.”

Lijkt op zijn moeder

“Thor begint steeds meer op zijn moeder te lijken. Qua uiterlijk maar ook qua beweging. Hij heeft een hoge kont (nu is dit bij Thor nog extra door het groeien uiteraard) en is lekker breed gebouwd. In de zomer heeft hij een mooie gladde vacht maar in de winter is het een dikke teddybeer. Hij is zwartbruin en heeft één klein wit voetje. Hij heeft sokjes, lange manen en een dikke staart. Zijn karakter is heel cool en nuchter en hij wil graag leren en samen dingen ondernemen. Hij is super vriendelijk en lief naar soortgenoten en andere dieren. Hij pakt dingen snel op en is echt een knuffelkont.”

Foto: Daniëlle Vink

“Op het moment ben ik hem aan het longeren om zo al wat kracht op te bouwen voor het zadelmak maken. Verder staat hij veel buiten met zijn vriendjes en spelen we graag samen. De grote rode bal is zijn favoriet ook vind hij vrijheidsdressuur en grondwerk echt heel leuk. Ook laat ik heb soms wat vrij springen. Dit pakt hij erg leuk op en hij heeft hier plezier in. Ik hoop in de toekomst ook met hem te gaan springen.”

Vind je de kruising Bospony een aanrader?

“Ik denk dat het een echte allrounder wordt, maar niet per se in iets uit zal blinken. Daar ben ik ook niet naar op zoek. Ik wil vooral dingen doen die wij samen leuk vinden en lekker genieten van de leuke dingen. Rondjes naar buiten, mee op vakantie, springen, crossen gewoon doen wat wij leuk vinden en dat moeten we gaan ondervinden. In juli gaan we beginnen met hem aan een zadel laten wennen en hem vervolgens rustig aan, op zijn tempo zadelmak maken. Thor is op het moment rond de 1.43 m en er is geschat dat hij rond de 1.45 – 1.48 m zal worden. Een super leuk maatje dus.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant