-

De Kruising: Welsh Cob x Tinker

Welsh Cob x Tinker
Lilian Mulder, Pictures by Gio

De Kruising:
Welsh Cob x Tinker
Naam: Ivy
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.50 m
Kleur: zwart platenbont

“Na jaren een verzorgpaard gehad te hebben vond ik het tijd worden voor een eigen paard. Zo heb ik Ivy via Marktplaats gevonden. Ivy was net een aantal weken in Nederland (gefokt in Engeland) en ze was totaal verwilderd. Je merkte dat ze niet vaak in contact was geweest met mensen. Ze was al wel een aantal keer onder het zadel geweest in de tijd dat ze in Nederland was. Ik was de eerste vreemde die op haar stapte. Het voelde gelijk goed en ik kocht haar”, vertelt Lilian Mulder over haar paard, een kruising Welsh Cob x Tinker.

Stoeterij Kyolaws

Of het nou een Welsh Cob x Tinker is of een Tinker x Welsh Cob, dat weet Lilian niet. “Waarschijnlijk is ze een kruising Welsh Cob x Tinker. Ik heb geprobeerd contact op te nemen met de fokker in Engeland (er staat Stoeterij Kyolaws in haar paspoort) alleen die reageert niet. Wel heb ik andere Kyolaws-paarden gevonden. Ook de eigenaren van deze paarden weten helaas niks over de geschiedenis van hun paarden. Er schijnen vaker Tinkers gekruist te worden met Welsh Cobs. In Engeland zijn ze gek op dit soort paarden, dus vandaar dat ze vaker voor deze kruising gaan.”

Veelzijdigheid van Tinker én Welsh Cob

Over de eigenschappen van deze kruising zegt Lilian: “Lui, maar vriendelijk. Werkwillig tot op zekere hoogte (als het te moeilijk is, haakt die van mij snel af). Als ze het eenmaal begrijpt, weet ze ook echt wat ze moet doen. Ook zijn beide rassen natuurlijk veelzijdig. En ze zijn ijzersterk. Die van mij mankeert nooit wat.”

Drachtig

Toen Lilian de trotse eigenaresse was van haar eerste paard, bleek dat ze er eigenlijk twee had gekocht… “Eenmaal thuis groeide en groeide haar buik. Daarom heb ik haar bij haar eerste enting gelijk laten scannen of ze drachtig was. Het antwoord was ja! Op de scan zagen we dat ze al super ver was in de dracht dus in plaats van een had ik twee paarden gekocht.” Lilian heeft het veulen verkocht.

Western

Inmiddels is het vier jaar later. Lilian rijdt fanatiek western met de nu zevenjarige Ivy. “Als we wedstrijd hebben starten we vaak de onderdelen in hand trail, ranch trail en de ranch riding. Naast de wedstrijden rijden we ook vaak mee met clinics. De clinics working equitation, cavaletti en clinics over de verschillende onderdelen in de western vind ik het leukste. Ook gaan we graag op buitenrit. Ivy kan goed alleen, maar ook in een groep naar buiten. Dat maakt haar echt super veelzijdig.”Vind je de kruising Welsh Cob x Tinker een aanrader?

“Ik zou deze kruising aanraden. Ze heeft de souplesse en de knie-actie van een Welsh Cob maar de bouw en de billen van een Tinker. En het allergrootste voordeel is dat ze geen sokken of een dikke vacht heeft.  Hierdoor heeft ze nooit mijt, jeuk of andere narigheden. Het enige nadeel aan deze kruising is dat ze ontzettend koppig kan zijn en moeilijk te overtuigen is. Zeker als ze iets nieuws moet leren valt het niet mee. Dan kan ze ook echt als een Tinker door je heen denderen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant