-

De Kruising: Tunesische Berber x PRE

Tunesische Berber x PRE
Caroline Dumoulin

De Kruising:
Tunesiche Berber x PRE
Naam: Hidjo de la Luna
Geslacht: hengst
Stokmaat: 1.60 m
Kleur: buckskin dun (crèmekleur met kastanjebruin)

Dat koele karakter van een Berber, dat sprak Caroline Dumoulin erg aan. Maar ook dat robuuste. Toen ze de kans kreeg haar PRE-merrie uit een Yeguada Militar-lijn te kunnen kruisen met de papierloze Berber-hengst Chawik, greep ze die ook. In de kruising van vorige week, Sorraia x PRE, vertelden we dat Caroline een sterker en robuuster paard wil fokken. De reden van de kruising van deze week is dezelfde, maar er is nog een reden. “Ik heb deze kruising gemaakt omdat van oorsprong de PRE en Lusitano afkomstig zijn van Spanish Barbs ofwel Spaanse Berbers. Zo wou ik meer compactheid, een sterke rug en lendenen, en uithoudingsvermogen met een betere galop in mijn veulen fokken, terug naar het oude type.

Convexe neus

Volgens Caroline is het een misverstand dat Berbers en Arabieren van elkaar afstammen. “De Berbers waren nomadenvolken in de bergen van Noord-Afrika. Het paardenras is ontstaan in de bergen en niet op snelheid gefokt zoals de Arabische volbloed. De Berber heeft ook niet de concave neus van de Arabier, maar net als de Sorraia de convexe neus.”

Kanjer

Uit de kruising Tunesische Berber x PRE kwam 3,5 jaar geleden Hidjo de la Luna, een hengst van nu ongeveer 1.60 m met vachtkleur buckskin dun. “Mijn kanjer moet nog uitzwaren, hij heeft een intensief dekseizoen achter de rug waarbij hij twee Lusitano’s gedekt heeft waarmee hij heeft samen gelopen in een natuurdomein, waardoor hij wat schraler is op dit moment.”

Inzetten als dekhengst

Aanvankelijk was de droom van Caroline om Hidjo in te zetten als dekhengst. “Volgens mij is dit een meer voor de hand liggende kruising, dan bijvoorbeeld Azteca, omdat de Berber nog natuurlijk is gebleven, minder sportgericht gefokt is en een sterk bergpaardje is en de Berber ook dezelfde voorouder heeft als de PRE en Lusitano.” Toch denkt ze erover om haar fokproduct te laten castreren. “Hij is te groot voor mij en ik kan het mij ook niet veroorloven om elk jaar een veulen groot te brengen.”

Wendbaar

Hidjo heeft niet dat typiche barokke van de Spaanse paarden, maar is volgens Caroline juist heel snel. “Hidjo is heel soepel en wendbaar en heeft een zeer goede galop voor een Iberisch paard. Hij heeft sublieme gangen en is enorm krachtig. Ook springen doet hij graag, hij heeft de techniek van zijn moeder geërfd. Qua karakter is hij heel zacht en lief, maar ook enorm vurig en temperamentvol.” Caroline denkt dat Hidjo straks heel geschikt is voor working equitation, maar ook om boswandelingen te maken.

Machtsstrijd

Caroline Dumoulin vindt dat haar paarden tegen een stootje moeten kunnen en laat ze opgroeien in een kudden in een natuurdomein. Hieronder een filmpje van een machtsstrijd tussen Hidjo en zijn weidemaatje.

Vind je de kruising Tunesische Berber x PRE een aanrader?

“Ik vind Hidjo eigenlijk nog beter dan de Sorraia x PRE-kruising. Graag had ik een stamboek opgericht voor Hispano-Berber mustang paarden. Mijn Sorraia x PRE Apta heeft Sorraia mustang stamboekpapieren, ik hoop iets dergelijk voor Hispano Berbers te kunnen oprichten.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

 • Over je paard

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nlMeer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!