-

De Kruising: Tinker x New Forest

Tinker x New Forest
Monica Braat

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Appaloosa x BWP

De Kruising:
Tinker x New Forest
Naam: Abby
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.57 m
Kleur: bruinbont
Leeftijd: 2,5 jaar

“Abby hebben wij twee jaar geleden gefokt van onze New Forest-pony. De vader van Abby is Bing van de stoeterij Ierse Tinker”, legt Monica Braat uit. Ze noemt haar fokproduct voor de gein ook wel een New Tinker.

“Abby was een bewuste keuze, wij wilden graag van onze pony nog een keer een veulentje fokken en ons leek de kruising met een Tinker een leuke combinatie.  Wij vonden het ook leuk om een iets andere pony te fokken. En ik denk dat ik dan ook wel mag zeggen dat het een goed gelukte kruising is.” Monica denkt dat deze kruising vaker voorkomt. “Maar, ik ben ze eerlijk gezegd nog niet tegen gekomen.”Ingeschreven in Tinkerstamboek

Als jaarling haalde Abby een eerste premie bij de keuring van het Nederlands stamboek voor Tinkers (NSVT), waarbij ze staat ingeschreven. “Daar zijn wij dan ook super trots op.” Abby heeft dan ook wel aardig wat looks van de Tinker geërfd. “Ze heeft de billen en vlekken van haar vader, daarnaast is ze compact en wat grover in het lijf dan haar moeder. Abby is lief en cool in het hoofd en niet snel onder de indruk van iets, net zoals haar vader.”

Uitdrukking van New Forest

Van haar moeder, de New Forest, heeft Abby volgens Monica de uitdrukking en eigenwijsheid geërfd. “Abby heeft dezelfde blik als haar moeder. Daarnaast kan ze erg ongeduldig zijn wat ook typisch een karaktereigenschap van haar moeder is. De bruine kleur in haar vacht is ook iets wat terug komt van moeders kant.”

Omdat Abby nog jong is, mag ze nog lekker spelen en verder groeien, samen met haar even oude KWPN-vriendin Nougat. Zo halen ze volgens Monica rottigheid uit, “zoals gaten naar China graven in de paddock en denken dat alles eetbaar is, zoals de deken van tante Roos. En zo af en toe plagen ze tante Daisy met haar lange manen: die kunnen in hun ogen wel wat korter.”

Als Abby wat groter is, zal ze uiteindelijk worden bereden. “Ons doel is om Abby straks zadelmak te maken en veder zien we wel wat de toekomst haar mag bieden.” Voor nu vindt Monica haar het beste in eigenwijs zijn. “En daarnaast is ze gek op lekker eten.”

Vind je de kruising Tinker x New Forest een aanrader?

“Ik vind de kruising zeker een aanrader, weer eens wat anders zou ik zeggen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant