-

De Kruising: Tinker x Haflinger x Tuiger

Tinker x Haflinger x Tuiger
Marijke Klinkenberg

De Kruising: Tinker x Haflinger x Tuiger
Naam: Morgan
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.60 m
Kleur: zwart

“Ik krijg ontzettend vaak te horen dat ik zo’n mooie Fries heb, haha. Ze is zwart en in Friesland geboren maar daar is het ook wel mee gezegd”, vertelt Marijke Klinkenburg. Ze kocht haar nu negenjarige merrie als veulen. “Vanwege haar uitstraling. Nooit durven dromen dat ze tot dit prachtige paard uit zou groeien (zeg ik niet geheel onbevooroordeeld).”

Verdriet

Voordat Marijke voor het eerst naar Morgan ging kijken had ze al aardig wat voor de kiezen gehad op paardengebied. “Mijn vorige paard was doodgegaan en daar had ik best veel verdriet van. Ik dacht: ‘Ik stop met de paardenhobby’. Want dit was de tweede in korte tijd. Dit paard had ik al 14 jaar vanaf veulen en was echt mijn maatje.” Toch was Marijkes interesse gewekt, toen iemand haar wees op de verkoopadvertentie van een leuk merrieveulen op Marktplaats. “Ik was op basis van de foto’s echt gecharmeerd van haar. Ze had een mooi koppie met een prachtig smal blesje. Dus na dagen keer op keer kijken naar de advertentie en twijfelen – iets met bloed kruipt toch waar het niet gaan kan – een afspraak gemaakt om te gaan kijken. Ik liep de wei in en eigenlijk was het meteen goed, ik kon haar lekker kroelen en aaien en ik was meteen om. Ze was toen een maand of twee denk ik en moest vanzelfsprekend nog een aantal maanden bij haar moeder blijven. In oktober 2010 is ze bij mij gekomen.” 

Doel

De kruising is volgens Marijke een bewuste keuze van de fokster. “Haar merrie Roos en hengst Forrest hebben meerdere nakomelingen op de wereld gezet. Het doel durf ik je niet zeggen, maar het doel waar ik haar voor gekocht heb – een maatje om lekker recreatief mee te rijden en vanaf de grond mee te werken – is zeker bereikt. Het was voor mij natuurlijk ook afwachten hoe ze uit zou groeien.”

Vorm hoofd van Haflinger

En ja, met Tinker- én Haflingerbloed dat door de aders stroomt, zijn dikke billen onvermijdelijk. “Dikke billen heeft ze zeker, maar of die van de Haflinger of van de Tinker komen laat ik even in het midden. Ik hoorde pas van een dierenarts dat ze er wel wat van de Haflinger in terug zag, met name in de vorm van het hoofd.”

Geen Tinkersokken

Hoewel Morgan behoorlijk wat behang heeft in de vorm van lange manen en een dikke staart, heeft ze niet de sokken van een Tinker geërfd. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat ook niet zo erg vind. Ik vind het prachtig hoor, maar wat minder haar aan die benen is toch ook wel praktisch. En in mijn ogen heb je minder snel gedoe met mok en mijten.”

Knie-actie van Tuiger

Hoewel er niet echt gezegd kan worden welke eigenschappen ze precies van welk ras heeft geërfd, heeft ze toch onmiskenbaar trekjes van de Tuiger, zoals de hoge halshouding. “Als ze heel fris is, dan gaat die hals er inderdaad op en zie je ook de knie-actie terugkomen. Al snuivend gooit ze dan haar staart op haar kont.”Zachtaardig

Het karakter van Morgan is zachtaardig, tenminste, naar mensen toe. “Ze is altijd blij, vrolijk en staat altijd klaar om met je mee te gaan. Naar andere paarden kan ze best een merrie zijn, ze laat zich de kaas niet van het brood eten. Het kan soms ook wel een beetje een pieperd zijn met dingen die ze voor het eerst ziet en spannend vindt. Dat wijt ik altijd aan het stukje warmbloed dat erin zit, hahaha. Ik heb meerdere koudbloeden gehad (ook warmbloedig trouwens) en daarin is zij soms toch wat gecompliceerder dan vorige paarden, maar misschien komt het ook wel omdat ze mijn eerste merrie is. Ik moet bij haar echt zelf de rust blijven bewaren. Als ik zelf gestrest of opgefokt ben, kan ik haar beter niet met mij opzadelen. Dan is ze heel druk en kan zichzelf dan ook echt kwijtraken. Maar de laatste twee jaar wordt ze steeds stabieler en is ze soms best stoer ook. Ze loopt gerust dapper voorop als we op buitenrit zijn.”

Op de voorhand

Buitenritten maken is wat Marijke met haar paard doet, naast werk vanaf de grond. “Wij rijden met name recreatief in het bos, strand en duin. Ze staat in Schoorl dus dat is volop genieten. Daarnaast werk ik ook regelmatig met haar vanaf de grond met lange lijnen of aan de longe en leadrope. Ze heeft niet zo’n heel atletisch lijf, dus op die manier doen we ons best om het wat losser te krijgen en houden en er voor te zorgen dat ze haar achterhand ook goed gebruikt. Ze is van voren best zwaar en van achteren een beetje overbouwd en daardoor nogal geneigd om op de voorhand te duiken. Ik doe het met name met als doel om mijn paard zo lang mogelijk blij en gezond te houden. Ik ben er zuinig op. Ze is ook onder het zadel pas echt wat gaan doen toen ze een jaar of zeven was.”

Eerlijk paard

“Ons doel samen is plezier hebben op een manier waar we allebei blij van worden. Het is hobby en ontspanning. Ik vind haar echt een kei met onze pleegzoon. Die heeft behoorlijk wat problematiek en heeft het niet altijd gemakkelijk met zichzelf en de omgeving. Ze is zo lief met hem. Hij zit er zonder zadel op en stuurt haar de hele wei door. Ook zit hij er regelmatig op als we buiten wandelen. Hij komt dan echt tot rust en het gaat zo vanzelfsprekend met die twee. Dat kan een rondje bos zijn of polder. Ze is dan echt heel voorzichtig en zet geen stap verkeerd. Ik heb een heel eerlijk paard vind ik zelf en dat is goud waard.”

Vind je de kruising Tinker x Haflinger x Tuiger geslaagd?

“Ik vind het een super geslaagde kruising! Ik ben van mening dat je met alleen een goed paard op papier niet kunt rijden/werken. Voor mij en mijn doelen is ze perfect. Ik heb een solide, gezond paard met een keurig gebit en ouderwets goede hoeven, volgens de smid. Daarnaast vind ik haar, geheel bevooroordeeld, ook nog eens prachtig. Ik voel me echt rijk met mijn mooie vuilnisbakkenras.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant