-

De Kruising: Tinker x Connemara

Tinker x Connemara
Sara van den Akker

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Fjord x Fries x Fjord x Andalusiër.

De Kruising:
Tinker x Connemara
Naam: Floki (paspoortnaam: Filly)
Geslacht: merrie
Stokmaat: momenteel 1.47 m
Kleur: schimmel bont

Floki is de tweejarige merrie van Sara van den Akker. De kruising was ongepland. “De vorige eigenaar kocht Floki’s moeder, de Connemara, en wist niet dat ze drachtig was. Maar omdat ze toch zwaarder bleef worden, toch maar een check up gedaan bij de dierenarts. En ja hoor! Niet veel later stond knappe Flo op de wereld”, vertelt Sara. “Bij de handelsstal ontkenden ze dat ze wisten dat Silver – de moeder van Floki, drachtig was. Maar toen ze foto’s van het veulen zagen, vonden ze zo’n mooi gebouwde bonte zo leuk dat ze haar terug willen. Dat feestje ging natuurlijk niet door. Achteraf bleek dat ze eigenlijk wel wisten dat ze drachtig was, maar dat maakt nu niet meer uit.”

Sara heeft gezocht of er nog meer kruisingen Tinker maal Connemara bestaan. En wat blijkt? Dat is het geval. “Er blijken meer kruisingen tussen Tinkers en Connemara’s rond te lopen. Ze zijn wel allemaal verschillend qua bouw en kleur.”Vikingnaam

“Floki is eigenlijk niet haar officiële naam. Haar paspoort naam is Filly. Maar, omdat dat veulen betekent en ik het niet zo leuk vond om in de toekomst mijn paard ook nog ‘veulen’ te noemen heb ik er Floki van gemaakt! Floki was namelijk een Viking uit een serie. We hebben haar hiernaar vernoemd omdat Floki, heldhaftige Viking betekend. Dit, omdat aangenomen wordt dat de paarden van de Vikings in het Connemara-gebied terechtkwamen in Ierland. Het ras is daarom vernoemd naar de Connemara.”

“Haar kleur is eigenlijk een verrassing. Ze is geboren als een bonte en is later schimmelbont geworden. Inmiddels is ze weer aan het verkleuren en weten we eigenlijk zeker dat Floki een schimmel wordt. Ze wordt steeds grijziger en er komen steeds meer witte haren bij. Ze houdt ons even in spanning met haar kleur!”

Loopje van Connemara

“Qua gezondheid en bouw heb ik nog geen hinder ondervonden. Ja, ze heeft de staart van een Tinker, dat betekent dus uren kammen. Maar verder op dat gebied? Dat denk ik niet. Qua karakter wel. Koppig, eigen wil, een echte merrie. Ik vermoed dat het stukje koppig en een enorme eigen wil van een Tinker komt. Maar ondanks dat is ze ook wel enorm heldhaftig. Ze gaat geen risico uit de weg en verlegt altijd haar grenzen. Dat zal weer het stukje Connemara zijn! Qua bouw is het echt een mix van de twee rassen. Geen sokken maar wel weer een volle staart en manen van een Tinker. En natuurlijk de aftekeningen van een Tinker. Haar springtechniek en haar heldhaftige karakter zal dan weer een stukje Connemara zijn. Ook heeft ze exact hetzelfde loopje van een Connemara.”

Grondwerk

Sara kijkt natuurlijk uit naar de toekomst, maar genieten is haar voornaamste doel met Floki. “Niks moet, alles mag (er zijn altijd grenzen natuurlijk, haha). Ik wil voornamelijk buitenritten gaan maken, lekker recreatief aan de slag. Geen hoge doelen. Nu doen we voornamelijk aan grondwerk: netjes voetjes leren geven, mee wandelen, respect en leiderschap. Ontzettend leuk om haar te zien leren en te zien ontwikkelen.”

Als we Sara vragen naar Floki’s potentie, denkt ze dat haar pony behoorlijk veelzijdig kan zijn. “Ze zou geschikt zijn als recreatiepaard en springpaard! Springen kan ze zeker. Ze heeft een goede techniek die ze denk ik van haar mams heeft. Ik denk dat ze niet geschikt zou zijn als manege- of kinderpony, vanwege haar koppigheid en eigen wil. Ze wil altijd alles uittesten en zoekt altijd de grens op of gaat erover, haha.”

Vind je de kruising Tinker x Connemara een aanrader?

“Ik vind het een enorme aanrader! Enorm veelzijdig. Je kan er alle kanten mee op! Tuurlijk… met een Z-dressuurproef en een Z-parcours springen zal ze waarschijnlijk moeite hebben. Maar samen genieten en wedstrijden op ander niveau? Dat zeker! Verder is ze goudeerlijk, trouw en vriendelijk. Altijd haantje de voorste die als eerste een aai verwacht. Een echte schat!”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant