-

De Kruising: Tinker x Belgisch trekpaard

Tinker x Belgisch trekpaard
Gwendolyn van Kuijk

De Kruising: Tinker x Belgisch Trekpaard
Naam: Bailey
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.55 m
Kleur: bruin

“Het moest een bont trekpaard worden, maar het is grote evenkleurige Tinker geworden met de uitstraling van een Belgisch trekpaard”, valt Gwendolyn van Kuijk met de deur in huis. Ze heeft hun gezinspaard Bailey zelf gefokt, eigenlijk voor haar zus, maar doordat die nu weinig tijd heeft, rijdt ze Bailey voornamelijk zelf: “Zij wilde heel graag een Tinker met het karakter van Janneke, de moeder van Bailey.” Beide paarden staan overigens op de pensionstal van de vader van Gwendolyn, waar het hele gezin wel iets met paarden doet.

Tinkerhengst Dublin

Bij de zoektocht naar een Tinkerhengst, was de keuze snel gemaakt. “De hengst Dublin was al met pensioen, maar wij vonden hem zo mooi dat ze voor ons een uitzondering maakten.” Dublin is een bruinbonte Tinker, maar in combinatie met de trekpaard-merrie van de familie Van Kuijk pakte de kleur toch anders uit. Ze kregen, nu vijf jaar geleden, een egaal bruin veulen.

“Bailey is grof gebouwd voor een Tinker. Ze heeft veel behang en is heel braaf”, zegt Gwendolyn. Ze houdt wel van die grove bouw, want ze valt voor werkpaardtypes. Maar omdat Bailey qua gangen richting haar vader trekt, is het bij Gwendolyn gaan kriebelen om dressuur met haar te gaan rijden. “We willen binnenkort graag in de dressuursport starten. Haar gangen zijn voor een Tinker x trekpaard erg soepel en zwevend. Bailey heeft een snel en sterk achterbeen en sloft niet, zelfs niet in stap. Haar moeder sloft wel meer.”

Neus van Belgisch trekpaard

Bailey is naast onder het zadel, ook beleerd om voor de kar te lopen, net als haar moeder. “Ze loopt voor de wagen met het hele gezin.” Maar qua bouw en karakter vindt Gwendolyn Bailey meer van een Tinker weg hebben dan van een Belgisch trekpaard. “Ze heeft wel de neus van een trekpaard: die is wat langer en de snuit is wat breder. Tinkers hebben vaak een wat korter neusbot. Ook is de aanzet van haar staart best laag, dat heeft ze van een trekpaard. Ze heeft verder wel de achterhand van een Tinker met meer spieren aan de voorkant van haar achterbenen. Een trekpaard heeft daar vaak iets langere spieren.”

Met de bouw van Bailey zit het overigens wat het stamboek betreft, best goed. “Ze is opgenomen in het Tinkerstamboek en kreeg op een halve punt na geen eerste premie.” Zelf vindt Gwendolyn dat Bailey nog wel een paar minpuntjes heeft: “Ze is redelijk klein en een beetje overbouwd. Haar achterhand is iets hoger dan haar schoft. Verder heeft ze korte benen en het is een kort dik paardje.” Maar Gwendolyn is blij met haar fokproduct. “Bailey heeft een leuk karakter. Ze maakt zichzelf mooier als ze ergens anders is. Wel heeft ze een beetje een gebruiksaanwijzing. Ze wordt namelijk ondeugend als ik een paar dagen niet op stal ben geweest. Het lijkt dan net of ze me gemist heeft.” Ze wil binnenkort gaan werken aan gezinsuitbreiding: “We willen Bailey laten dekken door de Tinkerhengst Bing, die loopt ZZ-dressuur.”

Vind je de kruising Tinker x Belgisch Trekpaard een aanrader?

“Ik vind het zeker een aanrader. Ze heeft het pittige van een Tinker en ook het rustige van een trekpaard: eerst nadenken voordat ze wat gaat doen.”Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

 • Over je paard

 • Max. file size: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. file size: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. file size: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!