-

De Kruising: Tinker x Belgisch Trekpaard x Haflinger

Tinker x Belgisch Trekpaard x Haflinger
Daniëlle van Dellen

De Kruising:
Tinker x Belgisch Trekpaard x Haflinger
Naam: Hugo van het Hogeland
Geslacht: Ruin
Stokmaat: verwacht rond de 1.60 m
Kleur: bruin

“Het koele karakter en de robuuste bouw van de moeder bewaren, maar ook om een volle staart en manen te krijgen”, dat is de reden die de fokker van het paard van Daniëlle van Dellen aan haar vertelde toen ze vroeg naar het doel achter het kruisen van een Belgisch Trekpaard x Haflinger (moeder) met een Tinker (vader). “Nou dit is hem volledig gelukt; paard heeft onwijs veel manen en staart, daarentegen praktisch geen sokken, wat ik persoonlijk écht heel mooi vind.”

Brede achterwerk van Belgisch Trekpaard

“Onze Hugo van het Hogeland is nu 2 jaar oud. Het Belgische trekpaard zie je echt terug in zijn wollige oortjes, onwijs brede achterwerk en borst. Ook in zijn hoofd zie je dat terug. Zijn benen hebben de lichte Haflingerkleur en een klein lokje haar. Ik vind dat je de Tinker terugziet in zijn staart en manen. Het brede kan hij natuurlijk van vader of moeder hebben.”

Felle van Haflinger

Hugo kan dan wel stevig zijn, maar het is zeker geen slome volgens Daniëlle. “Het is een onwijs lief paard en helemaal gek op het baasje. Heel aanhankelijk dier. Toch, als je hem in de bak gooit, is dat rustige ineens verdwenen en zie je dat felle van een Haflinger terug. Hij galoppeert dan ook loeihard door de bak! Tevens is hij heel sierlijk en helemaal niet lomp. Wat toch best bijzonder is voor deze kruising.”

Koudbloed als sportpaard

Daniëlle moet nog even wachten voordat ze op Hugo kan rijden, maar ze heeft al een doel voor ogen: laten zien dat ook een koudbloed geschikt is voor de sport. Ze heeft ook een 13-jarige Fjord waarmee ze veel buiten rijdt en clinics Working Equitation mee volgt. “Hij is altijd recreatief gereden en vindt bakwerk helemaal niks aan. Met Hugo is het de bedoeling dat we ook meer dressuurmatig gaan rijden. Gezien zijn felle karakter en mooie beweging hebben we er vertrouwen in dat hij geschikt is voor de sport.  Daarnaast wil ik met hem ook clinics Working Equitation gaan doen; je haalt hele andere dingen uit je paard en je daagt ze op een andere manier uit. Mijn vriend begint ook een beetje met paardrijden, dus als we nog even wachten kunnen we straks met zijn vieren op pad!”

Vind je de kruising Tinker x Belgisch Trekpaard x Haflinger een aanrader?

“Ik raad deze kruising absoluut aan: het is een heel lief en sociaal paard. Maar daarnaast is hij onwijs vlug in zijn beweging en hij heeft een mooie schwung. Het is een heel fijn werkbaar paard (nu al) en onwijs leergierig, ik ben van mening dat je alle drie de rassen terugvindt in onze Hugo, waarvan zeker de positieve punten!” Toch heeft hij ook minpunten volgens Daniëlle. “Je moet wel stevig in je schoenen staan, hij zoekt graag je grenzen op. Hij probeert je graag uit, maar dat is leeftijd en karakter. Vandaag vindt hij water eng; morgen spettert hij er lekker doorheen.  Maar stiekem is dat eigenlijk wel grappig. Verder durf ik geen minpunten te noemen, ik vind het een heel lief paard en een eersteklas grappenmaker.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nlMeer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant