-

De Kruising: Sorraia Mustang x PRE

Caroline Dumoulin

De Kruising:
Sorraia Mustang x PRE
Naam: Turròn
Geslacht: hengst
Stokmaat: verwachte grootte tussen 1.50 en 1.58 m
Kleur: bay dun

Caroline Dumoulin is gek van het Iberische paard. En toch liep ze daarmee tegen lichamelijke problemen aan, net als eerder met andere warmbloedrassen. Via kennissen leerde ze de Sorraia kennen, een wild paardenras dat zijn oorsprong heeft in Portugal. De kennissen willen de Sorraia-genen bewaren en Caroline raakte aangestoken door hun enthousiasme.

PRE-merrie

Ze is helemaal weg van haar eigen PRE-merrie uit een Yeguada Militar/Cartujano-lijn. “Het is een grote merrie met hele mooie gangen, maar ze heeft een minpuntje: de rug van mijn merrie is iets minder. Ook is ze wat smaller van voren, zodat ik lang hebben moeten zoeken naar een zadel dat niet gelijk naar voren schoof.”

Sorraia is tredzeker

Omdat Caroline een paard wil hebben waarmee ze plezier kan hebben en niet een die om de haverklap kampt met lichamelijke problemen, besloot ze om haar PRE-merrie te laten dekken door de in het wild geboren Sorraia-hengst Grelo. Haar streven is “een gezond en sterk paard fokken.” En die sterke bouw met sterke pezen ziet ze terug in de Sorraia. “Een wild paard, zoals de Sorraia, is van nature geschikt om tredzeker te zijn in variabele terreinen met zo min mogelijk belasting voor zijn lichaam en zo min mogelijk energieverbruik.” Zo’n gezond en sterk paard, dat wilde Caroline ook.

In Tsjechië geboren

Uit haar kruising werd 1,5 jaar geleden een hengstje geboren die ze Turròn heeft genoemd. Hij heeft de wildkleur bay dun, net als zijn vader. Turròn is in Tsjechië geboren, waar Caroline werkte bij een opfokbedrijf voor paarden. Hij is opgegroeid in de bergen. Toen hij met haar mee terugkwam naar België, zocht Caroline een natuurdomein waar hij verder kan groeien. Hij loopt nu in een 8 hectare groot gebied in Gent. “De paarden kunnen daar bergop en bergaf lopen, ideaal, want je krijgt daar sterkere paarden van. Je ziet de borstkas opengaan en de spieren zich ontwikkelen.”

Weinig gras

Veel gras staat er niet in het gebied, en dat is volgens Caroline maar goed ook. “Het nadeel van sobere paarden is dat ze snel ziek worden van gras. Je kunt ze niet zomaar ergens op de wei zetten, dan krijg je snel koliek. Nu eten ze veel onkruid zoals brandnetels en distels. En in het gebied groeit veel roodzwenkgras dat mager is.”

Natuurlijk opgroeien

Om haar doel te kunnen bereiken, moeten alle omstandigheden meewerken. Daarom is ze blij dat haar paarden, zoals Turròn, in een natuurgebied kunnen opgroeien. “Ik probeer mijn paarden zo natuurlijk mogelijk te laten opgroeien voor zo sterk mogelijke pezen en gewrichten. Daarmee probeer ik het (blessure)leed voor de paarden en uiteindelijk onszelf te verminderen.”

Kwaliteiten vallen op

Nu Turròn 1,5 jaar oud is, kan ze al wat meer zeggen over zijn eigenschappen. “Ik verwacht veel van Turròn. Hij is nog niet uitgegroeid, maar zijn kwaliteiten vallen nu al sterk op. Hij heeft een mooie ruime draf, ruime schouderbewegingen, en de goede galop van zijn moeder. Deze eigenschappen zijn niet altijd zo vanzelfsprekend bij Iberische paarden.” Verder stemt zijn bouw haar nu al ontzettend tevreden. “Turròn heeft een compact, homogeen en proportioneel gebouwd lichaam. Oké, hij heeft als nadeel dat hij niet zo lang gebouwd is, maar hij is wel breed van voren met een diepe borstkas. Hij is compact maar heeft toch genoeg halslengte en ook zal hij groter worden dan een zuivere Sorraia.”

Gezond paard

Ze verwacht dat Turròn tussen de 1.50 en 1.58 m groot wordt en dat is groot genoeg voor haar, zegt ze. “Oké, het oogt niet: een pony in de dressuur, maar ik wil dat mijn paard gezond is. Dat als hij een sprintje trekt, niet gelijk erna kreupel is.” Het karakter van Turròn is ook een mix van beide ouders: “Hij heeft het lieve, vurige karakter van zijn moeder mee en het natuurlijke instinct van zijn vader.”

Filmpje

Turròn is heel snel in zijn reflexen en heel beschermend naar de kudde. Hij nam het als veulen wel eens op tegen oudere hengsten om ‘zijn kudde’ en vooral zijn moeder te beschermen tegen ontsnapte indringers van buitenaf. Daar heb ik ook een leuke video van.Vind je de kruising Sorraia x PRE een aanrader?

“Het Sorraia mustang-stamboek is de voorouder van de Lusitano. Het zijn over het algemeen meer Quartertypes met wat vlakkere gangen. Ze hebben niet dat verhevene, niet die showgangen. Ik heb de Sorraia gekruist met mijn PRE om de gangen. Ja, dat is een stuk egoïsme, want ik vind de PRE-gangen fijner. Ik neem ook bewust geen merrie met kortere gangen voor deze kruising en ze moeten maat hebben. De Sorraia is niet groot, maar het is wel een paard, geen pony. Turròn heeft de sterke bouw van zijn vader en de gangen van zijn moeder. Ik heb er hoge verwachtingen van. Veel geld zal hij nooit opleveren want hij heeft geen papieren, omdat zijn vader geen papieren heeft, maar toch denk ik dat het een goed paard wordt.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

 • Over je paard

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!