-

De Kruising: Paint x Fjord x Andalusiër x Fries

Paint x Fjord X Andalusier x Fries
Marijke Mook, Ninke's Fotografie

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Merens x Fries.

De Kruising:
Paint x Fjord x Andalusiër x Fries
Naam: Cody de Verano
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.55
Kleur: valk
Leeftijd: 5 jaar

“Cody – Cody de Verano is zijn volledige naam – komt van het Fjordenpaard in Drenthe waar ze bewust leuke kruisingen fokken om als braaf recreatiepaard te dienen. Ze fokken de paarden daar op karakter en op leuke kleuren”, vertelt Marijke Mook over haar inzending voor deze rubriek.

Hoewel hij er apart uitziet en heel veel rassen in zich heeft, is de kruising van Cody niet uniek, omdat ze bij het Fjordenpaard vaker aparte paarden fokken. “Ze hebben daar vier dekhengsten waar ze verschillende merries mee dekken en elk jaar leuke veulentjes mee fokken.”

Moeder is een Fries, vader Paint Horse maal Fjord en Andalusiër

De veelzijdige mix aan rassen heeft Cody vooral van zijn vader. “De moeder van Cody is een Fries. De vader is de dekhengst Diablo. De vader van Diablo is een stamboek Paint Horse en de moeder van Diablo is een kruising tussen een Andalusiër en Fjord.”

En van al die rassen zie je volgens Marijke wel wat terug in haar pony. “Cody heeft de kleur van een Fjord, inclusief aalstreep, maar hij heeft het bontpatroon van een Paint Horse. Hij kan onwijs showen met zijn staart in de lucht, dat komt denk ik van zijn Andalusiërkant. Verder zie je qua hoofd en hoofdhouding de Fries er wel in terug. Hij heeft het karakter van een echte koudbloed, lekker nuchter en meestal erg braaf. Zijn gangen heeft hij van de Paint Horse en Fjord, denk ik.”

Marijke kocht de valkbonte Cody als jaarling en hij is nu 5 jaar oud. “Ik heb Cody gekocht met het doel om als recreatiepaard te dienen. Lekker buitenrijden in het bos of op het strand vinden we ook het allerleukste. Hij is heel braaf dus mijn 10-jarige zoon rijdt ook al op hem. We houden erg van afwisseling en hebben ondertussen ook al een keer een crosstraining gedaan en met mijn zoon een les working equitation.”Omdat hij nog jong is, doet Marijke het nog rustig aan met haar pony. “We maken vooral veel fijne buitenritten.” Overigens vindt Cody het volgens Marijke ook echt niet leuk om in een dressuurbak rondjes te lopen. “Het werk in de bak vindt hij niet echt leuk, dus met een carrière als dressuurpony zou je hem niet blij maken.” Zijn gedrag in een bak is ook gelijk een minpuntje, vindt Marijke. “Bij het werk in de bak kan hij iets te veel koudbloed zijn, hij moet dan erg gemotiveerd worden om lekker aan het werk te gaan.”

Foto: Ninke’s Fotografie

Vind je de kruising Paint x Fjord x Andalusiër x Fries een aanrader?

“Ja, Cody is prachtig om te zien en mooi stevig gebouwd. Maar het allerbelangrijkste is zijn super lieve karakter. Hij is erg voorzichtig en betrouwbaar met mijn kinderen, een echt familiepaardje dus. Hij is ook heel veelzijdig, springen, crossles en working equitation vindt hij erg leuk. Voor mij is hij de ideale combinatie van alle rassen die in hem zitten.” 

Foto: Ninke’s Fotografie

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

 • Over je paard

 • Max. file size: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. file size: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. file size: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!