-

De Kruising: Orlov Draver x Fries

Orlov Draver x Fries
Bettina Tulen

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Merens x Fries.

De Kruising:
Orlov Draver x Fries
Naam: Raya
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.63 m
Kleur: Schimmel

“Ons paard is gefokt door een man die menwedstrijden reed met Friese paarden. Hij zocht een paard dat een perfecte combinatie zou vormen met het vierspan. Hij heeft Friese paarden vanwege hun kracht en kundigheid. Daar wilde hij verder mee en daarom ging hij op zoek naar een geschikte hengst voor een van zijn Friese merries en kwam uit bij de Orlov Draver. Dat ras werd vroeger in Rusland gebruikt als postpaard op de toendra’s en staat bekend om zijn goede uithoudingsvermogen. Er zit ook Arabisch Volbloed in, waarvan het ras de wendbaarheid en de pittigheid heeft geërfd. Het leek de fokker een perfecte cocktail voor een goed en snel paard in het vierspan”, vertelt Bettina Tulen. Zij heeft Raya, zoals haar paard heet, overgenomen van de fokker.

“We zochten een paard voor mij en mijn dochter en omdat mijn man vroeger een Fries paard had, kwamen we bij de fokker van Raya terecht. We vertelden dat mijn dochter af en toe een sprongetje wil maken en toen zei hij: ‘Dan denk ik dat ik wel een geschikt paard voor jullie heb.’ Zo kwamen we bij Raya uit.” Bettina viel gelijk voor de schimmelmerrie. “Ze is heel mooi en lief en ze reed goed. Ze gaf gelijk een goed gevoel.”

Uitdaging onder het zadel

Raya is nu 11 jaar oud en omdat ze altijd in het vierspan heeft gelopen, zit er volgens Bettina wel een ‘maar’ aan, of beter gezegd een uitdaging. “Ze is met name beleerd voor de kar, dus onder het zadel valt er nog wel wat te leren. Ze kan ook wel nukkig zijn met rijden, zo bokt ze soms in draf en ook in galop. Het kan ook zijn dat ze pijn heeft en het daarom doet, dat moeten we een keer na laten kijken.”

Bettina noemt haar paard eigenzinnig. “Dat vind ik zowel een plus- als een minpunt. Minder leuk is dat ze opeens kan schrikken, maar andere keren schrikt ze weer niet. Ze is heel gevoelig en dat vind ik weer mooi. Zoals bekend is een paard een mooie spiegel van hoe je jezelf voelt. Dat vind ik bij Raya heel sterk. Als ik druk in mijn hoofd en gejaagd ben, komt zij gelijk ook zo over.”Recreatief

“We rijden haar voornamelijk recreatief, maar we gaan nu nog niet met haar naar buiten vanwege haar schrikgedrag. Het liefst wil ik straks gewoon lekker vroeg een zadel op kunnen gooien om een bosrit te gaan rijden. Mijn dochter wil op termijn af en toe een dressuurproefje gaan doen.”

Tot nu toe is er nog best wat werk aan de winkel. “Ze kan onder het zadel nog niet goed galopperen. Soms doet ze een draf-galop of ze zit in de verkeerde galop of ze gaat bokken.”

Witte Fries om te zien

Bettina kent de Orlov Draver niet goed en daarom vindt ze het lastig om te zeggen welke eigenschappen haar paard daarvan geërfd heeft. “Ze heeft in elk geval denk ik de kleur van de Orlov Draver. Het is een witte Fries om te zien met mooie appels op haar billen. Het is verder best een pittig paard, ik heb het idee dat dat van het Arabische bloed kan komen. En als ze draaft, draagt ze haar staart soms hoog, misschien heeft ze dat ook van de Arabier. Verder loopt ze een beetje als een Fries, ze trekt haar benen op.”

Vind je de kruising Orlov Draver x Fries een aanrader?

“Ik ben een redelijke leek op paardengebied en kende de Orlov Draver niet, dus daar kan ik niet zo goed over oordelen. Wat ik wel weet is dat Raya een prachtig en lief paard is. Het is wel echt mijn paard.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

 • Over je paard

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!