-

De Kruising: KWPN x Fjord

KWPN x Fjord
Esmee den Hartog

De Kruising:
KWPN x Fjord
Naam: Silas
Stokmaat: 1.59 m
Geslacht: merrie
Kleur: donkere valk

Ze heeft een beetje een kort voorbeen, maar verder zie je niet echt dat er Fjord in zit. Silas, van Esmee den Hartog en de familie Nahuis, lijkt meer op een warmbloed, vindt Esmee. Ze schat dat het een bewuste kruising was. “Ik ken de fokker verder niet maar ik gok dat het zeker wel een bewuste keus is geweest, met het doel een veelzijdig paard met een koel karakter te fokken.”

Aalstreep van Fjord

“Silas heeft een aparte kleur, ze is een valkachtige maar heeft een zwart hoofd en ze heeft een aalstreep. Verder is ze heel breed gebouwd (veel massa) maar past toch goed in het type warmbloed. Het korte voorbeen van de Fjord heeft ze wel, maar doordat haar vader een KWPN is compenseert dat wel. Haar vader is de hengst Salland P.H. (v. Concorde) en haar moeder is een Fjord waarvan de afstamming onbekend is, helaas.”

Takt van KWPN

De eigenschappen die Esmee van beide rassen in Silas ziet zijn: “Van de KWPN: takt, de ruimte die ze achter maakt en haar springtalent. Van de Fjord: het korte voorbeen, een aalstreep en het koele karakter.” Dat laatste noemt Esmee ook gelijk haar grote pluspunt: “Ik zou zo mijn onervaren buurmeisje van 10 erop weg laten rijden!” Haar korte voorbeen noemt ze een minpunt. “Verder is het een goed en vooral leuk paard en voor de fokkerij moeten we dus hengsten gebruiken met een lang voorbeen om dat eruit te fokken.”Drachtig

De nu 16-jarige pony (of bijna paard met een stokmaat van 1.59 m) is drachtig van de International Heavy Warmblood (IHW) Olympus Nassau en verwacht eind april een veulen. Omdat Silas pas vanaf de achtste maand van haar dracht in haar bezit is, heeft Esmee nog niet op haar gereden. “Bij de vorige eigenaar is ze dressuurmatig gereden en is er met haar gesprongen. Als het veulen geboren is, wil ik dit weer gaan oppakken. Ik hoop dat ik de wedstrijdsport met haar in kan en dat ze ons nog vele mooie veulens kan gaan geven. Voor nu staat ze in de wei te genieten van de dracht met mijn andere IHW-merries.”

Goed in springen

Het is volgens Esmee een echte sportpony en ze denkt dat ze het meest geschikt zou zijn voor de springsport. “Ze vindt het erg leuk en is er ook nog goed in (dat heeft ze van opa Concorde). Ik heb haar zelf nog niet dressuurmatig gereden zien worden, maar ik denk dat ze dat ook wel kan.”

Vind je de kruising KWPN x Fjord een aanrader?

“De kruising is zeker een aanrader! Maar als je met een Fjord meer de warmbloedbouw zoekt, kan je beter een hengst met een lang voorbeen gebruiken zodat je dat compenseert.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant