-

De Kruising: KWPN x Arabisch Volbloed

KWPN x Arabisch Volbloed
Natasja Bergen Fotografie, Lilian Hemmelder

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Merens x Fries.

De Kruising:
KWPN x Arabisch Volbloed
Naam: Deseo
Geslacht: hengst
Stokmaat: nog afwachten
Kleur: vos

“Jarenlang riep ik keihard: ‘Voor mij nooooit een veulen, zoveel gedoe!’ Ik reed lekker fanatiek met mijn Arabisch Volbloed-merrie Princesa en dat vond ik meer dan genoeg. Maar door wat fysieke tegenslagen werden wedstrijden te zwaar en zocht ik toch een soort van project binnen het paard wat ik nu had.” Je raadt het al: Lilian Hemmelder koos ervoor om zelf een veulen te fokken. Maar deze rubriek zou niet De Kruising heten, als ze niet voor een ander ras dan een Arabisch Volbloed had gekozen als vader.

Kruisen met een KWPN’er

“Er worden op onze dressuurstal elk jaar wat veulens gefokt. En de fokkers zeiden tijdens een avondje wijn tegen mij: ‘Je moet die merrie van jou met een KWPN’er kruisen, dat wordt een hele gave.’ Na een nachtje slapen heb ik de knoop doorgehakt! Samen zijn we op zoek gegaan naar een passende hengst. Mijn merrie was toen 14 jaar en een ‘maiden’ (een oudere merrie die nog niet eerder een veulen heeft gehad) zoals ze dat noemen.”

“Belangrijk was dat de hengst niet te groot zou zijn en haar zwakke punten zou kunnen verbeteren. Een mooi front, meer beweging en net als de merrie een sterk achterbeen. Na een paar weken zoeken en per hengst de nakomelingen bekijken viel de keus op de hengst Dettori, die nu getraind wordt door Hans Peter Minderhoud. Niet te groot, een geweldig karakter, veel looplust en, alhoewel een goed paard geen kleur kent, zwart is toch wel gaaf.”

Dat was vorig jaar. De merrie van Lilian was na de tweede keer insemineren drachtig en na 11 maanden en twee weken kwam haar veulen ter wereld. “Een prachtige voshengst met een perfecte druipkol! Ik had zo naar hem uitgekeken, dus Deseo (Spaans voor verlangen) werd zijn naam.”In de kudde

Deseo is nu vier maanden oud. Lilian heeft hem en zijn moeder naar Lelymare gebracht, dat is een opfokbedrijf waar merrie en veulen samen in een kudde kunnen staan. “Daar zullen zij samen nog tot begin november staan en ik haal de merrie dan begin november op. Ze worden in alle rust afgespeend en zonder al te veel stress kan Deseo over naar zijn nieuwe kudde.”

Lilian is tot nu toe zeer tevreden over haar fokproduct. “Qua karakter, beweging en looks is hij precies geworden wat ik had gehoopt. Het enige minpuntje is dat hij een klein manco van zijn moeder heeft overgenomen (dan wel in mindere mate): hij draagt zijn staart soms een klein beetje scheef. De merrie doet dit standaard terwijl alles op de röntgenfoto’s klopt, en hij doet dit heel af en toe in stand. Verder vind ik hem gewoon wel kloppen. Hij heeft duidelijk veel meer beweging dan zijn moeder en is veel atletischer gebouwd, maar het nieuwsgierige en mensgerichte karakter heeft hij van een Arabisch Volbloed. Hij heeft overigens inmiddels ook een eerste premie van het NRPS mogen ontvangen, met complimenten over zijn exterieur en beweging. Echt heel tof.”

Vind je de kruising KWPN x Arabisch Volbloed een aanrader?

“Ik zou deze kruising in dit geval absoluut aanraden voor zover ik dat op dit moment al kan doen. Ik denk wel dat wanneer je fokt, je goed moet kijken dat je niet louter vermenigvuldigt. Ik heb bewust niet gekozen voor een Arabische Volbloedhengst omdat ik een klein rijpaard wilde fokken voor mijzelf. Ik ben dan ook echt een eenmalige hobbyfokker en heb veel tijd gestoken in het zoeken naar een hengst die de merrie zou verbeteren. En omdat het een eerste veulen was, moest ik ook naar een niet al te grote maat zoeken. Hij is qua bouw en beweging completer dan de merrie en hoe gek ook, hij is ranker en chiquer dan zijn moeder. En dan te bedenken dat zij de Arabisch Volbloed is…, maar in haar geval een Spaanse tank. Deseo lijkt op dat vlak veel meer verfijning van Dettori te hebben gekregen. Mijn doel is om met hem ZZ-zwaar te gaan rijden. Dan ben ik zelf vast een jaar of 40, en dan begint het leven pas toch?”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

 • Over je paard

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
 • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!