DSCN0739
DSCN0739

De Kruising: IJslander x Draver

Nieuws

De Kruising:
IJslander x Draver
Naam: Brau
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.50 m
Kleur: bruin



“Een zelfgefokt ‘ongelukje’ dat heeft geleid tot een merrie die het koele van een IJslander combineert met het temperament van een volbloed Draver.” Zo omschrijft Edith Knörr haar pony Brau, die is geboren op 4 oktober 2006. Ze legt uit hoe het heeft kunnen gebeuren dat zij onbedoeld fokker werd van deze kruising.



Te klein om te dekken...


“De destijds éénjarige vader (IJslander) kwam uit de begrazing en was erg mager. De eigenaresse van deze hengst vroeg of het hengstje een poosje bij mij mocht vertoeven om wat bij te trekken. Aangezien hij nog maar 1 jaar was, heb ik hem bij mijn destijds 15-jarige dravermerrie gezet. Ze waren direct goede maatjes, maar van honger naar gras was weinig sprake... Het hengstje was echter veel te klein om bij de merrie te kunnen dekken, dus er gebeurde verder niets. Tot na ongeveer een half jaar de merrie plots niets meer van de hengst wilde weten. Toen wisten we genoeg. ☺”


Mix van IJslander en Draver


Edith heeft het veulen Brau genoemd. “Dat is een IJslandse verbastering van brouwsel. Gezien de kruising wel toepasselijk. Ze is bruin, net als haar moeder. De vader is een zweetvos.” Qua uiterlijk is Brau volgens de eigenaresse een mix van beide rassen geworden. “Maar wel goed herkenbaar als IJslands bloed. Vooral het hoofd. Het is alleen allemaal net wat groter en iets slanker dan bij een volbloed IJslander. Ze heeft ook flinke manen en een dikke staart.”


Vijf versnellingen



Over de gangen zegt Edith: “Stap, draf, rendraf, galop en tölt zijn de beschikbare versnellingen.” Met zoveel versnellingen is de pony ook erg veelzijdig. “We doen dressuur, springen, crossen, lekker buitenrijden en ze loopt voor de sulky.”


Minpunten


Ondanks dat Edith veel met haar pony doet, vindt ze dat er toch ook wel wat minpunten zijn. “Ze is inmiddels 12, maar qua geestelijke ontwikkeling lijkt ze nog een 5-jarige. Ze is erg snel gespannen. Ze is ontzettend sensitief, maar lijkt vaak juist heel stoer en onbevangen. Terwijl ze toch veel last heeft van spanning en stressopbouw. Dit uit zich niet in vervelend gedrag, maar ze fokt zich innerlijk erg op. Daarnaast is ze extreem voorwaarts en heel moeilijk ontspannen te rijden. Gezien haar gangen vraag ik snel te veel van haar. Daarom hebben we de eerste tien jaar niet echt veel kunnen doen samen.”


Bijzonder


Edith noemt tegelijkertijd het karakter een van de dingen die ze leuk vindt aan haar pony, omdat het bijzonder is. Daarnaast herkent ze beide ouders in haar pony, zowel de IJslander als de Draver. “Ik vind dat ze er hartstikke mooi uitziet en ik vind het leuk dat ze kan tölten.



Vind je de kruising IJslander x Draver een aanrader?


“Een kruising is natuurlijk altijd maar afwachten. Deze toevalstreffer is wat mij betreft goed geslaagd maar geeft geen garanties voor de toekomst!” Edith kent in elk geval niet meer van deze kruisingen.




IMG-20190414-WA0000
IMG-20190414-WA0001
IMG-20190414-WA0002
thumbnail_IMG-20190414-WA0006