black
black

De Kruising: Fries x Lipizzaner

Fun Opvallend Rassen

Anja Akkermans had een Friese stamboekruin, maar die overleed plotseling aan een koliekaanval. “Ik was er kapot van, want dat paard had ik als veulentje alles geleerd. Hij is maar 16 jaar oud geworden.”

“Aangezien ik echt niet zonder paard kan leven, zocht ik op Marktplaats naar een uitgesproken type paard. Het moest een jonge ruin worden met iets van Fries bloed erin, maar ook met wat pittigs erdoorheen. Ik zocht naar een extra versnelling.  Een soort kickdown maar dan voor paarden.”

De Kruising:
 Fries x Lipizaner
Naam: Saturno-Jelle
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.55 m
Kleur: vliegenschimmel

Zo vond Anja Saturno-Jelle. “In zijn papieren heet hij Midas, maar dat vond ik geen leuke naam. Ik zag een foto van hem en vond het gelijk een interessante kruising. Zijn moeder heeft een Friese vader met een Lipizzaner moeder en zijn vader is een volle Fries, maar ik weet niet van welke lijn. Saturno-Jelle is een bewuste kruising en hij is net over de grens in Duitsland gefokt. Hij heeft ook nog een volle oudere broer, die Z-dressuur heeft gelopen.”

Toen Anja naar Saturno-Jelle ging kijken, moest hij nog vier jaar worden. “Ik kocht hem op zijn vierde verjaardag, 1 september 2003 is hij geboren. Hij wordt dit jaar 17 en ik heb hem nu 13 jaar.” Ze weet het nog goed hoe het was toen ze hem voor de eerste keer zag. “Door de tralies van zijn donkere stal zag ik hem naar mij kijken. Dat oog.... groot en met witte wimpers. En zo’n lief hoofdje. Het meisje haalde hem uit de stal en parmantig liep hij naar mij toe. Bijna swingend. Ik viel als een blok voor hem. Ik had gelijk vlinders in mijn buik en vond hem het mooiste en liefste dier wat ik ooit had gezien. Zwart glanzende haren met witte spikkeltjes. Witte manen en een witte staart. En...witte oogharen. Een sierlijk, maar ook stevig type.”




Showkant van een Lipizzaner

“Nou zadel erop en rijden . Dat ging wat moeizaam, maar hij was natuurlijk heel jong en net onder het zadel. Naar huis gereden en helemaal enthousiast. Wat een plaatje. Nieuwe afspraak gemaakt en een paardenvriendin meegenomen. Toen ook besloten om hem te kopen. Ik was zo gek op hem, dat ik niet eens meer kon afdingen! De dierenarts had hem ook goedgekeurd. Eenmaal thuis bleek hij erg moeilijk te rijden. Steeds als ik in het zadel ging zitten, ging hij er vandoor. Heel hard. Net zolang tot ik mij er maar af liet vallen. Hij was gewoon niet te stoppen. Ik werd in die tijd ook de Vliegende Hollander genoemd. Maar met veel geduld , liefde en hulp van ervaren mensen is het toch allemaal goed gekomen.”

“Nu is het een geweldig veelzijdige vliegenschimmel. Heel sociaal, fijn en vooral geduldig in de omgang. Je kan hem zo een uur aan een paaltje laten staan, zonder dat hij gaat schrapen, hangen of onrustig wordt. Dat is denk ik de Friese kant.  Hij wil heel graag voor je werken en is zeer slim. Je kan hem snel wat leren. Spaanse pas, buigen voor publiek. Hij is dol op publiek. Een shower. Dat is denk ik weer wat meer Lipizzaner.”

Witte manen en volle witte staart

“Hij heeft een flinke nek, die hem een stoere uitstraling geeft. En hij heeft mooi behang, prachtige lange, witte manen en een volle witte staart. In de zomer heeft hij een witte vacht met zwarte stipjes. In de winter zijn de vlekjes wat minder zichtbaar door zijn lange winterharen. Ik doe hem dan wel een deken op, omdat hij anders een te dikke vacht zou krijgen. En ik wil hem liever niet scheren. Verder heeft hij kleine oortjes en een klein hoofd, maat cob. Hij heeft een korte rug en stevige beentjes, maar hij is niet lomp. Allesbehalve dat.” 

“Mijn vriendin Joany rijdt dressuurwedstrijden met hem.  Ze is nu L2 , maar ik zie haar wel naar de Z rijden. De meeste oefeningen gaan al zo goed. Ikzelf en mijn vriendin Laura  gaan graag met Saturno-Jelle naarbuiten. Vlakbij onze stal is het Twiske, dat is een recreatiegebied met rijpaden. Daar is hij wel heel alert en nogal kijkerig, waardoor hij een onverwachte beweging kan maken. Maar hij zal er niet gauw vandoor gaan ofzo. Hij is gewoon lekker voorwaarts.  Het liefst ga ik met een ander paard samen. Dan is hij veel gemakkelijker. Ook in de rijbak trainen vind ik erg leuk. Cavaletti lopen gaat erg goed. En loswerken. Ik denk dat hij ook heel goed voor de kar kan, maar dat heb ik nooit geprobeerd. Wel heb ik hem met twee lange lijnen voor mij uit laten lopen. En working equitation is helemaal zijn ding.”

“Ons doel is gewoon lekker van elkaar genieten. Ik probeer hem zo gezond mogelijk te houden en hoop dat hij heel oud wordt. Het leuke vind ik zijn slimme en elegante karakter. Hij zal nooit op je tenen staan en hij weet wanneer hij een snoepje krijgt. Ook is hij heel gevoelig.  Als ik mijn aandacht niet bij hem heb, maar bijvoorbeeld wat nerveus ben of afgeleid, dan is hij meteen van slag en onzeker. Met buitenrijden denk ik alleen maar dat hij wel eens van iets zou kunnen schrikken, en dan schrikt hij ook. Maar zit ik er heel zelfverzekerd en fluitend op, dan is er niks aan de hand. Zeer geschikt om mee te spiegelen dus.”

Vind je de kruising Fries x Lipizzaner een aanrader?

“Hij heeft mooie harde grote hoeven. De hoefsmid is er altijd heel blij mee. Het voordeel van deze kruising is dus geduldig, harde hoeven, zeer sterk, nooit ziek, geen last van zomereczeem of mok, veelzijdig, lief en gemakkelijk in de omgang. Ook is hij vriendelijk naar andere paarden, merries of ruinen. Je kan hem overal naast zetten. Ik vind het een voordeel dat hij maar 1.55 m is: lekker handzaam. Wellicht dat andere mensen zijn geringe stokmaat een nadeel vinden en zijn witte vacht, want die is wel wat moeilijk schoon te houden.”

“Maar als hij eenmaal schoon is, dan ben je dat zo weer vergeten. Het nadeel van deze kruising is dat het geen type is voor onzekere en onervaren ruiters. Ik denk dat hij wat moeilijk af te richten was omdat hij gewoon erg slim is. Het heeft bijna een jaar gekost om zijn vertrouwen te winnen.  Maar toen we naar elkaar toegegroeid waren, ging er bij ons allebei een knop om en konden we de wereld aan. Toen hij eenmaal vertrouwen in de mens had, kon ik er ook kinderen op laten rijden in de rijbak.  Als springpaard is hij niet geschikt. Hij loopt alle hindernissen omver.”

lig-1
sneeuw
bewerkt_17