-

Bijzonder ras: Freiberger

Maurice Vranken

FreibergerMaurice Vranken is de gelukkige eigenaar van Freiberger-ruin Ricardo, het enige echte Zwitserse paard. Voor Maurice bestaat er geen fijner paard de Freiberger. “Ricardo heeft een gouden hart”.

Waarom heb je voor dit ras gekozen?

“Het is eigenlijk heel toevallig. In 2001 ben ik besmet geraakt met het aangespannen rijden. Na de enkelspan-mencursus en het behalen van het koetsiersbewijs volgende al heel snel de tweespan-mencursus. Ik had geen affiniteit met paarden en ik had geen zelf ook geen paard. De examens van de KNHS/SRR heb ik met een manege-aanspanning gereden. Eigenlijk wilde ik ook wel een eigen paard, dus toen ben ik gaan zoeken naar een paard, welke het beste bij mij als beginnende recreant zou passen. Ik ben geëindigd in Zwitserland, bij het paardenras Le Franche-montagnes, in het Nederlands genaamd Freiberger. Na een bezoek bij enkele fokkers in het kanton Jura, hebben we uiteindelijk voor Ricardo gekozen en is Ricardo naar Nederland gekomen.”

Freiberger3Wat is er zo bijzonder aan het ras?

“De Freiberger is een geheim Zwitsers wapen, een dressuurproef, springwedstrijd of zelf een menmarathon is voor dit type ras geen enkel probleem. De Freiberger is het meest veelzijdige paard dat we kennen. Het is een koudbloed paard en heel koel in het hoofd. Wat bijna niemand weet is dat het zijn dienstplicht vervult in het Zwitserse leger.”

Wat doe je met je paard?Freiberger4

“Ricardo wordt alleen recreatief gebruikt door mijn vrouw en mij. Naast Ricardo hebben we nog een Fjord, Zoef. Mijn vrouw rijdt beide paarden onder het zadel, terwijl ik Ricardo aangespannen rij. Het is elke keer een feest om met dit bomproof paard te rijden. Of er een nou ambulance langskomt of we in de optocht rijden met een harmonie, het maakt meneer allemaal niets uit. Het enige wat koele Ricardo wil is voor je werken en geknuffeld worden.”

Zou je hierna weer voor het ras gaan?

“Een definitief ja! Een beter paard voor mij bestaat er niet. Als gezellige bijkomstigheid gaan we elk jaar naar Zwitserland, naar kanton Jura, Saignelegier, waar elk tweede weekend in augustus alle te koop aangeboden Freibergers bij elkaar komen en worden verhandeld. Dit is een heel groot Zwitsers evenement genaamd ‘Marche Concours’. Ook dit wil ik voor geen goud meer missen!”

Freiberger1Waarom is Ricardo zo bijzonder?

“Voor mij is Ricardo heel bijzonder. Ricardo heeft een gouden hart en is superlief voor iedereen. Samen met nog een tiental Freibergers van andere eigenaren staat hij in pension gestald bij de Rimburgerhoeve in Landgraaf. Bij deze pensionstalling en menopleidingscentrum staan de meeste Freibergers van Nederland samen. Veel mensen zijn met het Freibergervirus besmet geraakt door het enthousiasme van mij en de manegehouder. Ricardo is goed voor mij en hij heeft een gouden huisje als tegenprestatie.”

Freiberger

De Freiberger is het enige echte Zwitserse paard. Het wordt gefokt op de hoogvlakte van de Jura, in het noordwesten van Zwitserland. De schofthoogte ligt tussen de 150 en 160 meter en het gewicht tussen de 550 en 650 kg. Het lichaam is compact en krachtig van bouw, het paard heeft goede benen en hoeven. De rug is kort en krachtig, de achterhand is rond en flink gespierd. Het hoofd is kort, breed en droog. De kleur is overwegend bruin en vos. Freibergers zijn prettig in de omgang, werklustig, evenwichtig (dus niet snel gek te krijgen) en veelzijdig inzetbaar. Een Freiberger neemt genoegen met 2 kg onderhoudsbrok per dag.

Heb jij ook een bijzonder ras? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant